Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Paul McCartney sa zastal väznených členiek Pussy Riot

Paul-McCartney Foto: TASR/AP Photo

Tri členky Pussy Riot vlani odsúdili za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.

Moskva 23. mája (TASR) - Známy britský hudobník Paul McCartney napísal listy ruským úradom, v ktorých sa zastal dvoch väznených členiek punkovej skupiny Pussy Riot odsúdených za "punkovú modlitbu" v moskovskej katedrále. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Bývalý člen skupiny Beatles v listoch požiadal ruské úrady, aby zvážili podmienečné prepustenie 24-ročnej Marie Aľochinovej a o rok mladšej Nadeždy Tolokonnikovovej. Obe mladé ženy, matky malých detí, si v súčasnosti odpykávajú dvojročný trest vo väzenských kolóniách.

"Predkladám túto žiadosť v duchu priateľstva za mnohých mojich ruských známych, ktorí rovnako ako ja veria tomu, že so všetkými ľuďmi treba zaobchádzať so súcitom a zhovievavosťou," napísal McCartney v liste na podporu Tolokonnikovovej, pričom zdôraznil svoje dlhoročné priateľstvo s ruským ľudom i rešpekt k jeho hodnotám.

Pussy Riot
Foto: TASR/AP Photo

Ďalej konštatoval, že prepustením punkeriek by Rusko vyslalo veľmi pozitívny signál všetkým, ktorí sledovali túto široko medializovanú kauzu. McCartney zverejnil výňatky z listov na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Tri členky Pussy Riot vlani odsúdili za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt súvisí s ich kontroverzným protestným vystúpením proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Jednej z odsúdených členiek skupiny neskôr odvolací súd zmiernil pôvodný dvojročný väzenský trest na podmienečný a prepustil ju na slobodu. U zvyšných dvoch súd nesúhlasil s podmienečným prepustením ani s odkladom výkonu trestu.

Aľochinová momentálne drží vo väzení hladovku na protest proti tomu, že jej nepovolili účasť na súdnom pojednávaní, na ktorom sa malo rozhodovať o jej predčasnom prepustení na slobodu.