Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Paul Verlaine, francúzsky básnik, sa narodil pred 180 rokmi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Paul Verlaine sa narodil 30. marca 1844 v meste Metz.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Metz/Bratislava 29. marca (TASR) - Považuje sa za zakladateľa modernej francúzskej poézie a popredného predstaviteľa symbolizmu. Patril medzi tzv. Prekliatych básnikov, ktorí sa nielen svojou tvorbou, ale osobným životom ocitli na okraji francúzskej spoločnosti v druhej polovici 19. storočia. Vzbúrili sa nielen proti spoločenským konvenciám, ale aj vtedy uznávanej tzv. parnasistickej poézii, ktorej predstavitelia sa snažili skôr o precíznu formu básne ako jej obsah.

Od narodenia Paula Verlaina, francúzskeho básnika, uplynie v sobotu 30. marca 180 rokov.

Slovným spojením Prekliati básnici (Les Poetes maudits, 1884) nazval Verlaine aj svoju esejistickú knihu, v ktorej vytvoril portréty básnikov ako Tristan Corbiere, Arthur Rimbaud, Stéphane Mallarmé, Villiers de l'Isle-Adam a poetky Marceline Desbordesovej-Valmorovej. Jednu kapitolu venoval aj sebe a uviedol ju pod pseudonymom Chudák Lelian.

Paul Verlaine sa narodil 30. marca 1844 v meste Metz. Ani rodné mesto, nachádzajúce sa na severovýchode Francúzska, a ani usporiadaná rodina, v ktorej vyrastal, nenasvedčovali tomu, že sa z poslušného dieťaťa a usilovného žiaka stane jeden z hlavných "prekliatych" básnikov. Možno ani sám netušil, keď ako 19-ročný mladík prijal miesto úradníka na mestskej radnici, že v ňom drieme nepokojný duch budúceho zakladateľa modernej poézie.

V roku 1870 sa oženil a všetko nasvedčovalo tomu, že prežije typický život úradníka, ktorý sa len vo voľných chvíľach venuje poézii. Tesne pred svadbou sa totiž Verlaine zoznámil s parnasistickými básnikmi a začal spolupracovať s časopisom Parnasse contemporaine (Súčasný Parnas).

Ako 22-ročný vydal svoju prvú zbierku Les Poemes saturniens (Saturnské básne, 1866). O tri roky neskôr nasledovala zbierka Les Fetes galantes (Galantné slávnosti, 1869), ktorou sa už dosť výrazne odklonil od parnasistického vplyvu a z "kukly" úradníka sa začal rodiť básnik, ktorého neskoršia tvorba ovplyvnila ďalšie generácie moderných básnikov po celom svete. V tejto zbierke sa už nesnažil len o dokonalú formu básne, ale aj o melodickosť veršov, prameniacich z intenzívneho prežívania rôznorodých vnemov a vlastných vnútorných pocitov.

Prvé znaky symbolizmu sa prejavili vo Verlainovej zbierke La Bonne Chanson (Dobrá pieseň, 1870), ktorá sa dosť dlho považovala za básnikovo vyznanie lásky budúcej manželke. Pravdou však je, že verše nie sú vyjadrením lásky ku konkrétnej žene, ale sú skôr vyznaním láske ako takej, v jej netelesnej podobe.

Krátko po vydaní zbierky si uvedomil, že jeho túžby a sny nie sú spojené s rodným mestom, ba ani s manželkou či rodinným životom. Inšpiráciu hľadal v potulkách z kaviarne do kaviarne, či z krčmy do krčmy, pri ktorých objavil aj "magickú" silu v tej dobe obľúbeného alkoholu - absintu.

Napokon ako 29-ročný opustil rodné mesto a usadil sa v Paríži, kde na troskách Parížskej komúny zažil osudové stretnutie s básnickým géniom, budúcim prekliatym básnikom, o desať rokov mladším Arthurom Rimbaudom. Pre Rimbauda opustil definitívne manželku, s ktorou sa v roku 1872 aj rozviedol.

Medzi básnikmi postupne vzplanul ľúbostný vzťah sprevádzaný však hádkami a žiarlivostnými scénami prevažne zo strany Verlaina. Búrlivý pomer vyvrcholil v Bruseli v júli 1973, keď sa Verlaine pod vplyvom alkoholu pokúsil zastreliť Rimbauda. Zranil mu len ruku, ale za tento skutok ho odsúdili na dva roky väzenia.

Vo väzení sa podrobil protialkoholickému liečenie a uchýlil sa aj k viere v Boha. Po dvoch rokoch strávených za mrežami vydal zbierku Romances sans paroles (Romance bez slov) a v roku 1881 zbierku básní Sagesse (Múdrosť).

V roku 1885 minul Verlaine všetky peniaze z rodinného majetku, a preto sa jeho domovom stali nielen kaviarne, ale aj krčmy s tou najhoršou povesťou. S podlomeným zdravím sa koncom 80. rokov 19. storočia uchýlil do nemocnice pre nemajetných. Naďalej však písal a v roku 1888 vznikla zbierka L'Amour (Láska), o rok neskôr aj kniha básní názvom Parallelment (Paralelne).

Na okraji spoločnosti žijúci "prekliaty" básnik Paul Verlaine zomrel 8. januára 1896 na otravu alkoholom bez toho, aby vôbec tušil, že svojou tvorbou otvoril cestu modernej poézii.

V roku 1995 nakrútila poľská režisérka Agnieszka Hollandová o spolužití básnikov film s názvom Úplné zatmenie (Total Eclipse) v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom ako Rimbaudom a Davidom Thewlisom v roli Verlaina.

Na aukcii v dražobnom dome Christie's v Paríži v decembri 2016 predali za 434.500 eur revolver, ktorým sa Paul Verlaine pokúsil zastreliť Arthura Rimbauda.