Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Paulovič: Milka Zimková bola mimoriadne svojská

Na snímke slovenský herec Ľubomír Paulovič. Foto: TASR - Michal Svitok

So Zimkovou Pauloviča spojil dnes už kultový film Pásla kone na betóne, ktorý v roku 1982 nakrútil Štefan Uher na základe herečkinho rovnomenného knižného debutu.

Bratislava 31. mája (TASR) - Spôsob umeleckej tvorby Milky Zimkovej spočíval vo veľkej miere v monodrámach, ktoré si ona sama písala, sama ich na javisku aj stvárňovala. "Čo je dosť výnimočné. Výpovede s hlbšou umeleckou kvalitou sú dosť zriedkavé a nie vždy vyjdú a jej sa to podarilo skoro, ak nie vždy," reagoval pre TASR na úmrtie herečky a spisovateľky Ľubomír Paulovič.

So Zimkovou ho spojil dnes už kultový film Pásla kone na betóne, ktorý v roku 1982 nakrútil Štefan Uher na základe herečkinho rovnomenného knižného debutu. S Paulovičom sa stretli aj pri nakrúcaní voľného pokračovania ...kone na betóne, pod ktorý sa podpísal v roku 1995 Stanislav Párnický. "Veľmi dobre sa nám to robilo, bolo to zaujímavé, a nepredpokladali sme, že to bude mať až taký veľký divácky ohlas a záujem. Teda, tušili sme to, aj sme si to želali, ale príjemne nás to prekvapilo, že to bolo viacej, než sme si mysleli," prezradil k príbehu, ktorý mal podľa slov herca mimoriadny záber a myšlienkovú i ľudskú hĺbku. "Každý si v ňom niečo našiel, z divákov by málokto vedel 'prichytiť' ten film pri niečom, čo by sa mu nepáčilo, nevyhovovalo alebo by to nebolo zaujímavé," poznamenal Paulovič k príťažlivému príbehu, ktorý bol podľa herca rovnako výnimočný ako jeho autorka Milka Zimková.

"Ona bola mimoriadne svojská, používala po skromne aj taký zvláštny spôsob humoru, približne taký jemne uzatvorený a charakteristický, ako mala jej postava vo filme. Svoj vlastný osobitý kolorit mala aj pri riešení problémov, ktorým čelila. Nepodliehala skepse ani dezilúzii, snažila sa energeticky a zmysluplne riešiť aj životné problémy. To napokon dala aj do postáv, ktoré si zapamätala z detstva a prostredia dediny. Ja tiež pochádzam z dediny, bolo mi to dosť blízke, vedel som sa s tým celkom slušne stotožniť," prezradil Paulovič.

So Zimkovou nejaký čas zdieľali aj spoločnú alma mater. Keď nastúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU), ona bola vo štvrtom ročníku. Zimkovú označil za slobodnú umeleckú dušu, lebo nebola viazaná žiadnym divadelným angažmán. "Započala v trnavskom divadle so svojimi spolužiakmi. V krátkom čase odtiaľ odišla, lebo jej vnútorne vyhovovalo to, čo neskôr začala robiť. Pustila sa do melodramatickej tvorby, písania aj predvádzania monodrám," dodal Paulovič k umelkyni, ktorá bola originálna aj v obliekaní, typické pre ňu boli pôsobivé klobúky.

Herečka, spisovateľka, scenáristka Milka Zimková, prvá dáma divadla jedného herca, zomrela vo veku 71 rokov v utorok 30. mája v Bratislave.