Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pedro Almodóvar a Catherine Deneuve získajú významné ocenenia

Francúzska herečka Catherine Deneuve Foto: TASR/AP

Španielsk režisér a francúzska herečka si prevezmú ocenenia za prínos svetovej kinematografii, respektíve za celoživotné dielo.

Berlín 24. septembra (TASR) - Španielsky oscarový režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Catherine Deneuve si 7. decembra na galavečeri pri príležitosti udeľovania Európskych filmových cien prevezmú honorárne ocenenia za prínos svetovej kinematografii, respektíve za celoživotné dielo. Informovala o tom Európska filmová akadémia.

Rodák zo španielskeho Calzada de Calatrava patrí v 63 rokoch medzi najuznávanejších režisérov súčasnosti.

Scenárista, režisér a producent v jednej osobe zaujal už v 80. rokoch tragikomickými príbehmi o medziľudských vzťahoch, ktoré aj vďaka nezriedka nečakaným zvratom oslovili nielen španielske publikum. Z jeho favorizovaných, kedysi neznámych hercov ako Antonio Banderas, Victoria Abril, Javier Bardem, Penélope Cruz, Gael García Bernal alebo Carmen Maura sú medzičasom hviezdy svetového kalibru.

Almodóvar získal v roku 2000 za film Všetko o mojej matke nielen Zlatý glóbus, ale aj Oscara pre najlepší zahraničný film roka.

Catherine Deneuve je už žijúcou legendou francúzskej kinematografie. Rodáčka z Paríža, ktorá oslávi 22. októbra 70. narodeniny, vytvorila na striebornom plátne viac ako stovku postáv a nakrútila mimoriadne diela pod réžijným vedením takých tvorcov ako Luis Buňuel, Jean-Pierre Melville, Roman Polanski, Francois Truffaut, či v ostatných rokoch Benoit Jacquot, Francois Ozon alebo André Téchine.

Niekdajšia kráska, ktorá je aj v súčasnosti mimoriadne šarmantnou herečkou, je laureátkou cien za herecké kreácie z viacerých špičkových svetových festivalov, vrátane Berlinale, či tradičných prehliadok v Benátkach alebo Cannes, držiteľkou Európskej filmovej ceny i francúzskeho Césara, ako aj nominácie na amerického Oscara.