Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Peter Bažík vydal nový album Originál

Na snímke Peter Bažík. Foto: TABLET.TV

Skladba Originál je v češtine. Dlho sa držala v mojej hlave, vznikla na základe toho, že v Čechách pred 12 rokmi bežal YouTube festival, hovorí spevák a skladateľ.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Peter Bažík, známy aj ako víťaz súťaže X Factor, vydal nový štúdiový album s názvom Originál. Predstavil ho na koncerte 10. decembra v Bratislave. Album ponúka 11 piesní, titulnou je skladba Originál.

"Album sa volá Originál, je originálnym z niekoľkých dôvodov. Prvým je ten, že na cédečku som vydal iba jeden maxisingel, čo bolo dosť dávno. Prvý kompletný album som vydal po X Factore, ten vyšiel na USB kľúči. Čiže toto je môj prvý album, ktorý vyšiel klasicky na cédečku. Druhý punc originality má práve pre to, že názov dostal podľa skladby, ktorá nie je v slovenčine, je v češtine," povedal pre TASR Bažík.

"Skladba Originál je v češtine. Dlho sa držala v mojej hlave, vznikla na základe toho, že v Čechách pred 12 rokmi bežal YouTube festival. Vyšla výzva, že sa môžu prihlásiť skladatelia či pesničkári z viacerých krajín. Podmienkou prihlášky bola pieseň v češtine. Hral som si doma na gitare, párkrát som sa pomýlil, bol pri mne otec, po ktorom som zdedil gitarové a rockové gény. Vznikol mi taký bluesovo-rockový rif na gitare a otec mi hovoril, že to je super a z toho musí vzniknúť pesnička. Napísal som text v češtine a poslal som ju. Ale za tých 12 rokov sa mi nepodarilo vymyslieť aj text v slovenčine," dodal spevák a skladateľ.

Spevák, skladateľ a producent Peter Bažík sa narodil 21. júna 1985 v Habovke na Orave. Vyštudoval Konzervatórium v Žiline a Akadémiu umení v Banskej Bystrici. V roku 2006 súťažil v druhej sérii Slovensko hľadá Superstar a skončil na 4. mieste. V roku 2014 vyhral česko-slovenskú súťaž X Factor. V roku 2008 vydal CD maxisingel Mosty, v roku 2015 album Kto som. V máji tohto roka vydal nový singel Otočím planétu.