Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Peter Lipa poteší v závere roka slovenských fanúšikov

Peter Lipa na koncerte. Foto: TASR/Martin Baumann

V tomto roku absolvoval Lipa vyše 120 koncertov na rôznych miestach sveta. Tlieskali mu nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v Rusku, Rakúsku, na Cypre a Francúzsku.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Štyri koncerty doma ešte odohrá známy slovenský spevák Peter Lipa do konca tohto roku – v Považskej Bystrici (22.12.), deň nato v Bytči, v Tatranskej Lomnici (27.12.) a Ilave (28.12.). Na prvých dvoch vystúpeniach ho bude sprevádzať AMC Trio, na druhej dvojici jeho Peter Lipa Band.

V tomto roku absolvoval Lipa vyše 120 koncertov na rôznych miestach sveta. Tlieskali mu nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v Rusku, Rakúsku, na Cypre a Francúzsku.

V máji vydal spevák nový autorský album s názov Lipa 68 a CD sa už s predanými vyše 3000 kusmi stalo Zlatou platňou. Nová nahrávka prišla na trh po siedmich rokoch od ostatnej úspešnej platinovej platne Lipa spieva Lasicu. Na tento album si tentoraz prizval k produkcii syna Petra Lipu mladšieho a Ľubora Priehradníka. Výsledkom je zaujímavý, až ľahko multižánrový pesničkový album, kde spoločným menovateľom je, samozrejme, spev Petra Lipu a jeho jazzbluesové hudobné cítenie.

Vďaka producentom a chuti Petra Lipu experimentovať, pristupovať k hudbe z rôznych uhlov, získal album moderný a príjemný zvuk. Na albume 68 sa nachádza dvanásť skladieb, naspievaných v slovenčine aj angličtine. Šesť z nich spieva Peter Lipa po slovensky, texty sú od Ruda Rusiňáka a Milana Lasicu a šesť anglických si delí Peter Kollár, Juraj Paliesek, Christian Webber a Linda De Bruyn Taylor.