Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Múzeum v Trnave predstavuje Petra Šoltóa a jeho snové krajiny

Na archívnej snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výstava v trnavskom múzeu je väčším výberom z autorovej tvorby a ohliadnutím pri príležitosti jubilea, ktoré oslávil v dobe pandémie. Potrvá do 18. septembra 2022.

Trnava 14. júna (TASR) – Snové krajiny, v ktorých diváka uchvacuje zmysel pre detail, farebnosť a svetlo, možno nájsť na výstave Obrazy a úlety v Západoslovenskom múzeu v Trnave. Autor Peter Šoltó sa na nej predstavuje výberom niekoľkých desiatok diel, ktoré mapujú posledné dve desaťročia jeho tvorby. Kurátorkou výstavy je Simona Jurčová.

"Peter Šoltó maľuje surreálne prostredie. Jeho tvorbu možno považovať za autonómnu, nehlási sa k odkazu žiadneho autora zo svetovej umeleckej scény. Má svojský prístup, vyjadruje sa najmä cez obrazy krajiny, ktorú prispôsobuje vybranej symbolike," uviedla kurátorka. Motívmi jeho olejomalieb sú často žena a hudba. "Pokojne by mohli poslúžiť aj ako ilustrácie poetických textov – aj napriek tomu, že ako ilustrácie nevznikli," konštatovala Jurčová.

Šoltó sa narodil v roku 1965 v Bojniciach, žije a tvorí v Prievidzi. Začínal podobne ako desiatky neprofesionálov v mladosti vo výtvarnom krúžku. Postupne sa vypracoval zo surreálneho naivistu na autora, ktorého akceptujú dve profesionálne združenia – Umelecká beseda slovenská a Združenie výtvarných umelcov západného Slovenska. Ako ich člen je zároveň členom Slovenskej výtvarnej únie a zúčastňuje sa na členských výstavách. Výstava v trnavskom múzeu je väčším výberom z autorovej tvorby a ohliadnutím pri príležitosti jubilea, ktoré oslávil v dobe pandémie. Potrvá do 18. septembra 2022.