Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Peteraj: Slovákom Česi chýbajú a myslím, že aj my Čechom

Na snímke Kamil Petera. Foto: TASR - Andrej Galica

Československo malo podľa jeho názoru jednu veľkú výhodu, že bolo väčším štátom, malo väčšiu váhu vo svete a vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi boli na vynikajúcej úrovni.

Bratislava 30. januára (TASR) – Textár a básnik Kamil Peteraj patrí k osobnostiam slovenskej hudobnej scény. Na hudobnej scéne pôsobí od druhej polovice 60. rokov, takže aj na základe vlastnej životnej skúsenosti môže porovnať éru pred a po rozdelení spoločného štátu.

"Ťažko sa mi hodnotí celé to obdobie, samozrejme, vnímam tie lepšie stránky, to znamená, že sme samostatný štát, sami si rozhodujeme. Československo malo jednu veľkú výhodu, že sme boli väčší štát, mali sme silnejšiu váhu. Mnohé veci, ktoré existovali mimo politiky, vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi, boli na vynikajúcej úrovni a za tým mi je smutno," uviedol pre TASR Peteraj.

Podľa jeho slov bolo v predchádzajúcej ére potrebné zdolávať množstvo prekážok, všetko bolo zložité a často nedosiahnuteľné. "Tá cesta bola oveľa ťažšia, boli tam nastavané prekážky. Na jednej strane to boli ideologické prekážky, ale boli aj takzvané odborné, jednoducho ste sa nemohli dostať len tak k nejakej platni. To bolo prísne riadené, dramaturgické plány a mnoho iných vecí. Musím povedať, že aj to malo niečo do seba. My sme sa na to hnevali, ale nútilo nás to viac pracovať na sebe. Chvalabohu, je to už za nami. Dnes však máte veľmi veľa nekvality. Dnes, keď niekto chce, tak si nahrá platňu a má ju," doplnil úspešný autor textov.

Československo malo podľa jeho názoru jednu veľkú výhodu, že bolo väčším štátom, malo väčšiu váhu vo svete a vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi boli na vynikajúcej úrovni. Aj rozdelenie má svoje pozitíva.

"Tie pozitíva sú také, sami by sme si mali rozhodovať o tom, čo chceme mať, akou cestou chceme ísť. Ja som z toho slovenského vývoja veľmi sklamaný. Keď sa povie slovo demokracia v súvislosti so Slovenskom, to slovo mi znie ako taký úškľabok. Aká demokracia, že všetci tárajú? Aj keď ja rozoznávam dve Slovenská. Jedno je Bratislava, druhé niekde za Pezinkom. Na Slovensku stretávam veľmi dobrých ľudí, kvalitných, majú v sebe človečinu. Ale v Bratislave mám pocit, tu sa nenasťahovalo to najlepšie zo Slovenska," pokračuje Peteraj a na záver dodáva: "V Československu som žil 45 rokov a ja mám na Československo, ak odmyslím politické ruptúry, len tie najlepšie spomienky, na mestá, ktoré sme pochodili. To sa nedá vymazať. A myslím si, že aj Čechom takto chýbame my."