Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Petržalskú Alicu v krajine zázrakov vymyslela vnučka K. Magálovej

Na snímke uprostred herečka Nikoleta Kupčíková, ktorá stvárnila postavu Alice počas verejnej generálky projektu: muzikál Lewisa Carolla - Alica v krajine zázrakov v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj 31. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Petržalská Alica bude deťom imponovať charakteristikami, ktoré sú pre ne typické, aj ona je neposedná, neposlušná a vzdorovitá.

Bratislava 31. mája (TASR) - Kultúrne zariadenia Petržalky (KZP) pripravili pre svojich návštevníkov prvú, autorskú divadelnú inscenáciu Divadla za Zrkadlom – pôvodný rodinný muzikál Alica v krajine zázrakov. Petržalský rozprávkový muzikál o dobrodružstvách neposedného dievčaťa, ktoré do literatúry priniesol v 19. storočí anglický matematik Lewis Carroll, je úplne novou divadelnou adaptáciou príbehu o Alici z pera mladej autorky Márie Magálovej.




"Máme tu rôznu vzorku, sú tu profesionálni herci, ktorí už sú zabehnutí, sú tu herci z bratislavských konzervatórií, z VŠMU, dokonca aj niekoľko skrytých talentov, ktoré sme objavili na kastingu," uviedla po pondelkovej generálke pre TASR Magálová, ktorá sa podpísala pod scenár predstavenia aj jeho produkciu. Réžie sa ujal Karol Rédli, autorom hudby je herec Ondrej Kovaľ. Hudobné naštudovanie diela má na starosti skladateľ a klavirista Ľubomír Dolný, známy z úspešných muzikálových spoluprác na Novej scéne.

"Dúfam, že prináša radosť a v týchto ťažkých časoch to bude taká malá pauza od všetkého a možno malé zabudnutie na to, čo sa deje vonku," poznamenala vnučka herečky Kamily Magálovej k predstaveniu, ktoré zapôsobí nielen na detského diváka pesničkami, nadšením hercov, dynamikou, choreografiou, pod ktorú sa podpísala Lucia Juklová, ale tiež farebnosťou, divadelnými ilúziami či svetielkami. "Svetelnú atmosféru vytváral Jozef Mikloš z národného divadla, je profesionálny osvetľovač," priznala Magálová, ktorá už v roku 2016 úspešne pripravila muzikál Malý princ v divadle Malá scéna STU.



Petržalská Alica bude deťom imponovať charakteristikami, ktoré sú pre ne typické, aj ona je neposedná, neposlušná a vzdorovitá. "Zároveň je tam aj prízvuk na to, ako si treba plniť povinnosti, ako treba byť rozumný v tom, čo robíme a čomu sa venujeme. Deti to môže inšpirovať byť trocha voľnejší, trochu si občas uletieť, byť blázon," vysvetľuje autorka a producentka inscenácie. "Nezáleží na tom, kto je akého pohlavia, akú má farbu, čo robí. Všetky zvieratká aj bytosti, ktoré sú v tejto Alici, sú si rovnocenné a sú nádherné. Vďaka tomu, že sú tam práve všetky, a tak rozdielne, to dáva výsledný efekt - krásu," podčiarkla Magálová.

Rodinný príbeh ukrývajúci v sebe mnoho ponaučení a drobných detailov zo života a z vnútorného sveta nepoškvrneného dieťaťa, ktoré objavuje absurdnosť sveta dospelých, si môžu diváci pozrieť v Dome kultúry Zrkadlový háj v predpremiére v pondelok. Premiéra sa uskutoční v utorok 1. júna.