Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Piatková Noc kostolov otvorí desiatky chrámov na celom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Aj tento rok budú môcť návštevníci v otvorených kostoloch spoznávať a obdivovať duchovné a umelecké skvosty kresťanstva.

Bratislava 24. mája (TASR) – Do piatkovej Noci kostolov sa zapojí 30 chrámov na celom Slovensku. Kostoly a modlitebne sa mimoriadne pre verejnosť otvoria o 18.00 h. Podujatie sa na Slovensku uskutoční deviaty rok. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska.

Aj tento rok budú môcť návštevníci v otvorených kostoloch spoznávať a obdivovať duchovné a umelecké skvosty kresťanstva. "O tom svedčí aj bohatý kultúrno-duchovný program, v ktorom opäť nebudú chýbať koncerty, komentované prehliadky, workshopy alebo divadelné predstavenia, možnosť nazrieť do kostolných sakristií či kláštorných záhrad, vystúpiť na veže alebo zostúpiť do starobylých krýpt, prežiť liturgiu, alebo iba v tichom zastavení vnímať to, čo bolo inšpiráciou pre staviteľov kresťanských chrámov," uvádza sa na webe podujatia.

Noc kostolov sa pripravuje vo viacerých sakrálnych stavbách na Slovensku, ide predovšetkým o kostoly a kláštory v Nitre. Noc kostolov oznámia zvony vo vežiach nitrianskych chrámov, ktoré sa rozozvučia od 17.50 do 18.00 h.

Do podujatia sa zapojí aj hlavné mesto, konkrétne farnosť Rusovce. Otvorený bude kostol sv. Márie Magdalény. Verejnosti prístupné budú i sakrálne stavby v Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici, Bardejove, Gelnici, Hlohovci, Leopoldove, Starej Turej, Tornali, Uzovských Pekľanoch, Skalke nad Váhom, Dechticiach, Suchej Nad Parnou či v Trstíne.

Mottom tohtoročného podujatia je myšlienka "Budete spievať ako v noci, keď sa svätí sviatok". Podujatie vzniklo v roku 2001 v Nemecku. Jeho podstatou je stretnutie širokej verejnosti s kresťanstvom a, naopak, priblíženie kresťanstva a jeho hodnôt aj ľuďom mimo cirkvi. V roku 2005 sa k podujatiu pripojili Rakúsko a Holandsko, v roku 2010 Slovensko. Noc kostolov má ekumenický charakter.