Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Picasso zomrel pred 40 rokmi, jeho obrazy vystavujú po celom svete

Pablo Picasso Foto: TASR/AP Photo

Picassove diela sú umiestnené v mnohých múzeách sveta i v súkromných zbierkach.

Mougins/Bratislava 8. apríla (TASR) - Svetoznámy španielsky maliar a sochár Pablo Picasso, žijúci vo Francúzsku, bol zakladajúcou osobnosťou kubizmu a jednou z najväčších a najvplyvnejších umeleckých postáv 20. storočia. Od jeho úmrtia uplynie dnes 40 rokov.

Medzi jeho najznámejšie obrazy patria Slečny z Avignonu, Harlekýnova rodina, Zátišie s gitarou, Tri ženy pri prameni, Dvaja bratia, Bozk či Bežiace ženy na pláži. Patrí k nim aj Guernica - zobrazenie nemeckého bombardovania Guernicy v Španielsku.

Pablo Ruiz Picasso sa narodil 25. októbra 1881 v španielskom meste Malaga a vyrástol v Barcelone. Úplne prvú výstavu obrazov mal už ako 13-ročný. Štúdium na umeleckej škole zanechal a naplno sa začal venovať tvorbe. Do francúzskeho Paríža prišiel po prvýkrát v roku 1900, v nasledujúcom roku sa tam vrátil so 100 obrazmi, ktoré mienil vystaviť. Dielo prezentujúce Picassov očividný talent vystavil podnikateľ s umením Ambroise Vollard.

Mladého umelca si všimli kritici

Španielsky maliar a sochár PABLO PICASSO, zakladajúca osobnosť kubizmu a jedna z najväčších a najvplyvnejších umeleckých postáv 20. storočia. Zomrel 8.4.1973.
Foto: TASR/AP
Picasso ostal v Paríži do konca toho roka a neskôr sa tam presťahoval natrvalo. Paríž považoval za raj umenia a spoločenskej slobody v porovnaní s konzervatívnym Španielskom. Po víťazstve generála Francisca Franca v občianskej vojne v rokoch 1936-1939 Picasso prisahal, že nevstúpi na španielsku pôdu, pokiaľ budú fašisti pri moci.

Svoje slovo dodržal do konca života, v hĺbke však zostal Španielom. Mal okruh španielskych priateľov aj entuziazmus pre býčie zápasy.

Okrem maľovania sa Picasso venoval aj grafike, sochárstvu, keramike a dokonca písal aj poéziu. Je predstaviteľom kubizmu, postimpresionizmu a iných štýlov. Výrazne sa prejavoval vo svojich farebných obdobiach (modré a ružové obdobie). Ústrednými postavami diel z modrého obdobia sú pohybujúci sa akrobati, harlekýni, prostitútky, žobráci a umelci. V kubistických prácach komplexné scény modeloval len pomocou niekoľkých geometrických tvarov. Picassove skice jeho priateľov perom a atramentom z kubistického a neskoršieho obdobia sú cenené pre ich vierohodnosť a stali sa príkladom jeho schopností.

Neodolal čaru mladej milenky

So svojou milenkou a múzou Marie-Thérese Walterovou sa maliar zoznámil, keď mala len 17 rokov. Bol medzi nimi 28-ročný vekový rozdiel a svoj vzťah dlho tajili kvôli manželstvu maliara s Oľgou Chochlovovou ako aj pre vek Walterovej. Jej kubistický portrét pochádza z roku 1932 a vo februári 2011 ho vydražili na aukcii za 25,2 milióna libier.

Žena sediaca pri okne
Foto: TASR/AP Photo

Picassove diela sú umiestnené v mnohých múzeách sveta i v súkromných zbierkach. V Paríži sa nachádza Picassovo múzeum, ktoré otvorili v roku 1986. V jeho rodnom meste Malaga bolo otvorené Picasso múzeum až 30 rokov po jeho smrti v októbri 2003. Aspoň týmto spôsobom sa svetoznámy umelec vrátil domov, do svojho milovaného a zároveň opovrhovaného Španielska.




Výstavu 70 linorytov, ktoré slávny španielsky maliar Pablo Picasso vytvoril v pokročilom veku, otvorili v marci 2011 v jedinom nemeckom Picassovom múzeu v Münsteri. Ide o farebné portréty dievčat, antické výjavy osláv a muzicírovania, ako aj veľké propagačné plagáty býčích zápasov.

V auguste 2011 vystavili jedinečné grafické diela svetoznámeho maliara a majstra kubizmu Pabla Picassa aj v Bratislave v Mirbachovom paláci v rámci medzinárodného výstavného projektu Galérie mesta Bratislavy pod názvom "Láska a smrť. La Suite Vollard.". Výtvarný génius ho vytvoril v období rokov 1930-1937. Na medených leptoch série zobrazil Pablo Picasso koncepciu života v predsmrtnej agónii, ktorej jadrom je zobrazenie nahého ženského tela.

Pablo Picasso zomrel 8. apríla 1973 vo svojom sídle v Mougins neďaleko Cannes na francúzskej riviére vo veku 91 rokov a zanechal po sebe množstvo umeleckých skvostov. Jeho obraz, na ktorom stvárnil svoju milenku a zlatú múzu Marie-Thérese Walterovú predali vo februári 2013 na londýnskej dražbe za 28,6 milióna libier (33,26 milióna eur).