Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Picassova Guernica má 75 rokov

Guernica. Obraz zachytáva bombardovanie malého baskického mesta Nemcami v čase Španielskej občianskej vojny. Foto: TASR/AP

Obraz s rozmermi 3,5 krát 7,8 metra vystavili v desiatkach miest. Vždy, keď ho presúvali, ho vyňali z rámu a zrolovali, čo sa za tie roky odrazilo na jeho stave.

Madrid 11. júla (TASR) - Guernica, jedno z najznámejších výtvarných diel španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa, bude mať 11. júla 75 rokov. Na jeho umeleckej sile to však neubralo.

Španielsko oslávi výročie viacerými kultúrnymi akciami a filmový režisér Carlos Saura pripravuje film o vzniku slávneho obrazu. Picassa v snímke nazvanej 33 dní, za ktoré autor obraz stvoril, stvárni Antonio Banderas a jeho milenku Doru Maarovú Gwyneth Paltrowová.

Do madridského Múzea moderného umenia kráľovnej Sofie si Guernicu každý rok prichádza pozrieť okolo milióna návštevníkov.

Foto: TASR/AP
Antimilitarista Picasso vytvoril obraz na objednávku španielskej republikánskej vlády pre Svetovú výstavu v Paríži v roku 1937, keď sa Španielsko zmietalo v občianskej vojne, rozpútanej budúcim diktátorom generálom Franciscom Francom. Čiernobiely obraz zobrazujúci ženu, býka a kone, ktorý patrí k vrcholom Picassovej 40-ročnej umeleckej tvorby, vznikol v reakcii na bombardovanie rovnomenného baskického mesta nacistickými lietadlami 26. apríla 1937. Útok, pri ktorom zahynulo 1800 ľudí, vyvolal medzinárodné rozhorčenie.

Obraz s rozmermi 3,5 krát 7,8 metra bol potom takmer 20 rokov na cestách, vystavili ho v desiatkach miest na oboch stranách Atlantického oceánu. Vždy, keď ho presúvali, ho vyňali z rámu a zrolovali, čo sa za tie roky odrazilo na jeho stave.

Poslednú cestu - do Španielska - absolvoval v roku 1981 z newyorského Guggenheimovho múzea moderných umení, kam ho zapožičal Picasso, kým sa v jeho vlasti neobnoví demokracia. Spočiatku bol vystavený za nepriestrelným sklom v Múzeu Prado v Madride, neskôr ho premiestnili do nového Múzea kráľovnej Sofie.

Baskicko už dlho požaduje, aby bol obraz premiestnený, aspoň dočasne, tam, ale Múzeum kráľovnej Sofie i španielska vláda to jednoznačne odmietli.

"Maľba je veľmi krehká a vzhľadom na jej veľkosť by akýkoľvek jej presun predstavoval veľké riziko," zdôraznil kurátor García Gómez-Tejedor.

Po dlhoročnom cestovaní po svete prešla Guernica tento rok dôkladnou kontrolou svojho stavu infračerveným a ultrafialovým snímkovaním. Deväť metrov dlhý a päť metrov vysoký, gigantický robotický prístroj Pablito s hmotnosťou 1,5 tony skenoval majstrovské dielo z väčšej či menšej vzdialenosti s presnosťou 25 mikrónov (tj. 25 tisícin milimetra), čo umožnilo analytikom vidieť aj vzduchové bubliny alebo škrabance nezistiteľné ľudským okom.

Skica pre obraz Guernica.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Hlavný počítačový technik projektu Humberto Duran povedal, že uvedený proces poskytol dôkladný pohľad na spodné prípravné kresby a všetky neskoršie zásahy, ktorým bol obraz podrobený.

Podľa kurátora Múzea kráľovnej Sofie Jorgeho Garcíu Gómeza Tejedora Guernica v súčasnosti nepotrebuje reštaurovanie.

Obraz už prešiel podobnou fotografickou kontrolou v roku 1998, ale s menej výkonnou kamerou a bez robotiky. Vtedy odhalila 129 nedokonalostí - od drobučkých prasklín až po rozličné škvrny - pripisovaných hektickej minulosti obrazu.