Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Piešťanská Mestská knižnica pripravila projekt s názvom Čítame cez web

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Cieľom projektu je nielen výchova k čítaniu, ale aj rozšírenie možností pozitívneho trávenia voľného času.

Piešťany 28. marca (TASR) - Mestská knižnica v Piešťanoch si počas obdobia, v ktorom je pre verejnosť zatvorená z dôvodu rozširujúceho sa ochorenia COVID-19, pripravila pre deti projekt s názvom Čítame cez web.

Prostredníctvom videí formou dramatizovaných čítaní, tvorivých dielní či hravých kvízov, knižnica prezentuje detskú literatúru, autorov literárnych textov a ilustrácií, a tak hravo dopĺňa vedomosti detí v oblasti literatúry.

"V týchto dňoch sme mali začať realizovať projekt Zaži knihu a pripravovať rôzne divadielka, scénické čítania a stretnutia s významnými slovenskými autormi a ilustrátormi. Vzhľadom na vzniknutú situáciu sme za zatvorenými dverami knižnice pripravili projekt Čítame cez web," uviedla riaditeľka knižnice Margita Galová.

Touto formou knižnica reaguje na aktuálnu situáciu, počas ktorej sa deti musia vzdelávať iba z domu, nemôžu navštevovať knižnicu a požičať si knihy. "Snažíme sa deťom prezentovať knižky takouto formou aj preto, že sa blíži Deň detskej knihy, ktorý je 2. apríla. Z knižnice čítam ja, ale oslovili sme ďalších kolegov, ktorí čítajú z domu," doplnila herečka Barbora Krajč Zamišková.

Hravým spôsobom piešťanská knižnica pre deti a rodičov pripravila rozprávkové príbehy významných slovenských spisovateľov - Pavla Dobšinského, Márie Rázusovej-Martákovej, Márie Ďuríčkovej, Ľudmily Podjavorinskej, Jozefa Cígera Hronského, Jána Uličianskeho, Daniela Heviera a ďalších.

Cieľom projektu je nielen výchova k čítaniu, ale aj rozšírenie možností pozitívneho trávenia voľného času. "V súčasnosti sú deti doma, ale v online spojení. Aj pre to, aby sme odbremenili rodičov, sme pripravili kreatívne workshopy. Ide o jednoduché výtvarné pracovné cvičenia zo surovín, ktoré doma bežne nájdu, aby si deti cibrili zručnosť, kreativitu a hlavne trpezlivosť," uviedol dizajnér Michal Staško.