Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

PIEŠŤANY: Mosty zo Slovenska vedú do Škótska

Foto z pozvánky na výstavu. Foto: Piestany.sk

Jedenásť škótskych umelcov dostalo priestor prezentovať sa na Slovensku vďaka medzinárodnému výtvarnému projektu.

Piešťany 11. novembra (TASR) – Dvanásty ročník výtvarného projektu Mosty prináša do Piešťan konfrontáciu slovenskej a škótskej výtvarnej scény. V Dome umenia vystavuje svoje diela jedenásť škótskych umelcov v spoločnosti rovnakého počtu výtvarníkov zo Slovenska a Česka. Medzi nimi sú Ivan Csudai, Svetozár Ilavský, Robert Jančovič, Marian Komáček i Marek Ormandík. Výstava potrvá do konca novembra.

Mosty sa uskutočňujú cez rôzne aktivity vždy v oboch zastúpených krajinách. V Škótsku dostali Slováci podľa autorky projektu Zory Petrášovej priestor prezentovať sa na viacerých miestach, recipročne aj na Slovensku výstava putuje z Nitry, Bratislavy cez Piešťany do Trenčína. Projekt vznikol vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Spoločnosti škótskych umelcov a Fondu výtvarných umení, zastrešilo ho Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku. K výstavám je vytlačený aj 1070-stránkový katalóg s  fotogalériou vývoja a aktivít, realizovaných v rámci projektu.

"Výber autorov sa vždy riadil úsilím o vytvorenie priestoru na vznik výtvarného dialógu medzi autormi pracujúcimi s rôznym výtvarným programom v jednotlivých výtvarných médiách s ambíciou nájsť možné paralely medzi nimi," uviedla Petrášová.

Projekt začal v roku 2003 v Piešťanoch Mostami medzi Slovenskom a Cyprom, potom to bolo Belgicko. V roku 2005 vystavovali so slovenskými nórski umelci, v roku 2006 francúzski. Potom nasledovala spolupráca s Fínskom, Gréckom a Talianskom a ďalšími krajinami, spolu sa zúčastnilo viac ako sto výtvarníkov. Výstavy sa uskutočňovali v Piešťanoch, iba v poslednej dobe sa pôsobnosť projektu rozšírila.