Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Počas 67. ročníka Music Festival Piešťany zaznejú aj diela Mozarta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záverečný koncert MFP 3. júla prinesie operné árie, zbory, predohry a melódie z repertoáru romantických skladateľov v podaní SF a Slovenského filharmonického zboru.

Piešťany 27. mája (TASR) – Medzinárodný Music Festival Piešťany (MFP) otvorí svoj 67. ročník v Dome umenia (DU) v stredu 1. júna koncertom Slovenskej filharmónie (SF), na ktorom zaznejú vrcholné diela Wolfganga Amadea Mozarta. Úvod však bude tradične patriť slávnostným fanfáram v podaní súboru Corni di Bratislava. Nasledujúce koncerty sú naplánované až do 12. júla, podľa generálneho riaditeľa SF Mariána Turnera, ktorý je aj dramaturgom MFP a predsedom festivalového výboru, ponúknu hlboké umelecké i spoločenské zážitky.

Na otváracom koncerte vystúpi Slovenský filharmonický zbor, koncert pre klavír a orchester d mol prednesie ako sólista Marian Lapšanský, v diele Requiem sa predstavia operní speváci Lenka Máčiková, Terézia Kružliaková, Martin Gyimesi a Gustáv Beláček.

Ďalšie koncertné vystúpenie bude 2. júna v kine Fontána, Tango Argentino bude hrať Ivana Ecetová Quartet. "DU ako jediný na Slovensku uvádza priame prenosy opier z Metropolitnej opery v New Yorku, na 4. 6. je zaradená opera Hamlet s Allanom Claytonom v hlavnej postave, ako Ofélia sa predstaví Brenda Rae," informovala Tatiana Pavlíčková z programovo-prevádzkového oddelenia DU.

V rytme lásky je názov koncertu 10. júna, vystúpia huslistka Lucia Harvanová a Kiril Stoyanov, hráč na bicie nástroje. Na 11. júna je zaradený muzikál West Side Story, tanečno-hudobný program Z tvorby profesora Štefana Nosáľa, inšpirovaný bohatými tradíciami slovenského folklóru, predstaví divákom Umelecký súbor Lúčnica 15. júna.

Chystajú sa viaceré ďalšie koncertné vystúpenia, program MFP počíta aj s koncertom účastníkov medzinárodných speváckych kurzov Petra Dvorského. Ako bonus bude uvedený aj nový slovenský filmový dokument Peter Dvorský za jeho osobnej účasti 11. júla. Záverečný koncert MFP 3. júla prinesie operné árie, zbory, predohry a melódie z repertoáru romantických skladateľov v podaní SF a Slovenského filharmonického zboru.

V DU budú počas festivalu aj výtvarné a fotografické výstavy z diel popredných slovenských autorov. SF sa zároveň rozhodla na znak solidarity s ľuďmi v núdzi iniciovať finančnú zbierku pre Slovenský Červený kríž, ku ktorej povzbudzuje aj ostatných návštevníkov festivalu. "Zbierka začne 1. júna pri otváracom koncerte. Potrvá počas celého leta a výťažok bude môcť naša humanitárna organizácia použiť všade tam, kde to bude najviac potrebné," uviedol Turner.

Hlavnými organizátormi podujatia sú mesto Piešťany, Umelecký súbor Lúčnica - Dom umenia Piešťany a Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.