Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Balneologické múzeum predstaví kútne plachty zo zbierky K. Duffeka

Ilustračné foto. Foto: TASR

Výstava Magická krása kútnych plachiet bude prístupná vo výstavných priestoroch vily Dr. Lisku do konca októbra.

Piešťany 5. augusta (TASR) – Kútne plachy, v ľudovej kultúre používané na oddelenie šestonedieľok od ostatnej domácnosti, vystavuje Balneologické múzeum Imricha Wintera (BMIW) v Piešťanoch. Pochádzajú zo zbierky zberateľa Kornela Duffeka (1938-2018), ktorú múzeu z pozostalosti venovala jeho manželka. Kurátorkou výstavy je etnologička BMIW Vladimíra Pribišová.

Kútne plachty sa používali na Slovensku do konca 19. storočia. Keďže kútna plachta - kútnica - bola často predmetom dedenia, možno podľa Pribišovej predpokladať, že vek exponátov je okolo 120 až 180 rokov.

„Kútne plachty patrili k najreprezentatívnejším tradičným textíliám. Oddeľovali ženu po pôrode od ostatných v reálnom aj magickom zmysle. Zbierka obsahuje 75 kusov textílií, prevažnú väčšinu tvoria plachty, obsahuje aj vložky do nich, plachty do dažďa, návliečky na podušku a obrusy. Niektoré kútnice boli sekundárne upravené a používali sa ako dekoračná textília, napríklad na zakrývanie postelí alebo truhiel,“ uviedla kurátorka.

Plachty zo zbierky väčšinou pochádzajú zo západného Slovenska, najmä z okolia Piešťan a Trnavy, najčastejšou lokalitou sú Veľké Kostoľany, obec Jelšovce pri Nitre, Vajnory pri Bratislave a Záhorie. Menej textílií pochádza zo stredného a východného Slovenska. Väčšina plachiet, najmä z okolia Trnavy a Piešťan, je zdobená tkanými vložkami od remeselných tkáčov, doplnená výšivkou. Na plachtách z iných lokalít prevažuje výšivka, jej motívy sú zväčša rastlinné. Najčastejším materiálom na výrobu plachiet je konopné, menej ľanové plátno, časť textílií je bavlnená. Sú zhotovené z dvoch alebo troch šírok materiálu.

Plachty boli zdobené hlavne červenou výzdobou, ktorá mala ochranný charakter. „Zbierka kútnic a textílií Kornela Duffeka, ktorá vznikala od roku 1969, je veľkým prínosom do zbierky múzea. Naša pôvodná zbierka obsahovala len dvanásť kusov kútnic. Je obdivuhodné, že zberateľ vo veľmi mladom veku asi 31 rokov dokázal vycítiť ich hodnotu. Začiatkom 70. rokov 20. storočia už kútne plachty neboli bežnou súčasťou domácností. V súčasnosti sa v teréne vyskytujú veľmi zriedka,“ doplnila kurátorka.

Výstava Magická krása kútnych plachiet bude prístupná vo výstavných priestoroch vily Dr. Lisku do konca októbra.