Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Múzeum v Piešťanoch zreštaurovalo sochu sv. Jána Nepomuckého

Na snímke zreštaurovaná socha sv. Jána Nepomuckého. Foto: Balneologické múzeum

Socha predstavuje svätca ako kanonika s biretom na hlave, ľavú ruku má položenú v nábožnom kajúcnom geste na prsiach.

Piešťany 9. septembra (TASR) – Drevená neskorobaroková plastika svätého Jána Nepomuckého z druhej polovice 18. storočia sa do expozície sakrálnych plastík Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch mohla vrátiť vďaka Fondu na podporu umenia, ktorý prispel na jej reštaurovanie.

Múzeu vzácnu sochu venovala manželka piešťanského zberateľa Kornela Duffeka z jeho pozostalosti. Informoval o tom riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Práce na obnove trvali od roku 2020, reštaurátor Peter Gregvorek na základe výskumu rozhodol, že socha bude zreštaurovaná do originálnej umelecko-historickej podoby.

„Plastika takmer v životnej veľkosti podľa spracovania a postoja pôvodne zrejme stála na oltári na ľavej strane od hlavného oltárneho obrazu. Socha predstavuje svätca ako kanonika s biretom na hlave, ľavú ruku má položenú v nábožnom kajúcnom geste na prsiach. Pravú ruku má vystretú smerom dolu a pôvodne v nej držal palmovú ratolesť, z ktorej sa zachovalo len torzo v ruke svätca. Bola staticky narušená, svoje urobil i červotoč.

„Ide o kvalitné sochárske stvárnenie sv. Jána Nepomuckého profesionálnym autorom, sme radi, že ho budeme môcť predstaviť verejnosti,“ dodal Krupa.