Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

NÚRCH v Piešťanoch si 70 rokov existencie pripomína výstavou

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vznik dnešného zariadenia súvisel s dôležitým medzníkom organizovanej starostlivosti o reumatikov - založením Výskumného ústavu chorôb reumatických pre Čechy a Moravu v roku 1952 v Prahe.

Piešťany 27. marca (TASR) – Národný ústav reumatických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch si pripomína 70 rokov svojej existencie. Výstavou fotografií a vybraných artefaktov vo foyeri hlavnej budovy mapuje historické míľniky i osobnosti bývalého Výskumného ústavu reumatických chorôb, ktorý je spojený s rozvojom reumatológie na Slovensku. Prístupná bude do konca roka 2023. Informovala o tom manažérka pre publicitu NÚRCH Adriana Drahovská.

Vznik dnešného zariadenia súvisel s dôležitým medzníkom organizovanej starostlivosti o reumatikov - založením Výskumného ústavu chorôb reumatických pre Čechy a Moravu v roku 1952 v Prahe. Vtedajšie Povereníctvo zdravotníctva rozhodlo aj o založení slovenskej pobočky - Výskumného ústavu reumatických chorôb (VÚRCH). Vytvorením a riadením bol poverený profesor Štefan Siťaj (1911 - 1990), jeho zástupcom a spoluzakladateľom sa stal Tibor Urbánek (1923 - 2019). Ako sídlo vybrali Piešťany. Ústav sa postupne stal vedúcim špecializovaným zariadením pre reumatické choroby na Slovensku. "Vlastnú výskumno-liečebnú činnosť VÚRCH oficiálne odštartoval až v marci 1953 a nasledujúce výročia sa spájajú s týmto dátumom," uviedla Drahovská.

Od roku 1989 sídli vo vlastnej budove na nábreží Váhu oproti Kúpeľnému ostrovu. Veľký podiel na rozvoji mal aj jeho ďalší riaditeľ profesor Jozef Rovenský, ktorý spolu s Urbánkom stál pri zrode Ligy proti reumatizmu. "Rovenský a jeho spolupracovníci mali zásluhu na zavedení biologickej terapie, najmä pri reumatoidnej artritíde a na rozvoji reumatológie vôbec. Aj vďaka budovaniu registra biologickej liečby a prezentácii výsledkov na medzinárodných konferenciách a kongresoch udržiavali piešťanskí reumatológovia svoj medzinárodný kredit," uviedla Drahovská. Od 2002 Ministerstvo zdravotníctva SR zaradilo ústav do vyššej kategórie zdravotníckych zariadení a získal terajšie pomenovanie. V súčasnosti prijíma na hospitalizáciu ročne okolo 2500 pacientov, na jednotlivých ambulanciách je vykonaných viac ako 36.000 vyšetrení, biologickú liečbu absolvuje okolo 2000 pacientov ročne. NÚRCH disponuje tiež vlastným oddelením klinických laboratórií, ktoré ročne zrealizuje 460.000 výkonov. Ústav vedie Milan Derco.