Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pamätáte si? Žiari šatka pionierska a iné hity

Na archívnej snímke zo 17. augusta 1955 prázdniny v medzinárodnom pionierskom tábore pod Sitnom na Slovensku. FOTO TASR - Imrich Gašparík Foto: TASR Imrich Gašparík

Pionieri v Československu neboli len o speve a veselých detských táboroch. Stali sa súčasťou dlhodobej výchovy mládeže k socializmu, po páde režimu v roku 1989 sa vytratili.

Bratislava 1. júla (Teraz.sk) - Komunistická strana Československa pred rokom 1989 ako všetky komunistické strany venovala výchove mládeže veľkú pozornosť. Mala si osvojiť ideály socializmu a komunizmu, triedneho boja, antifašizmu a kolektívneho budovania vlasti. V hlavách ideológov vznikla postupnosť: mladý človek bol najprv organizovaný ako iskrička, potom pionier, nasledoval zväzák (člen Socialistického zväzu mládeže - SZM) a najvyšší stupeň uvedomelosti predstavoval komunista, člen komunistickej strany. Nie všetky deti však boli pioniermi, dôvodom bol napríklad nesúhlas rodičov z náboženských dôvodov.

Richard Müller: Pieseň šťastných detí



Pravej budovateľskej Piesni šťastných detí (z roku 1951) od skladateľa Dezidera Kardoša neodolal ani popredný slovenský spevák Richard Müller a so skupinou Banket jej dávnejšie dali nový aranžmán. Fanfáry z trúbky dali piesni pravú "štavu". Pri tvorbe budovateľských piesní preferovali skladatelia zborový spev.




Výbavou pioniera bola červená šatka a modrá košeľa, zväzák mal tiež modrú košeľu a na krku namiesto šatky kravatu so znakom SZM. Pionieri a zväzáci mali vlastnú činnosť, okrem nej chodili napríklad pozdraviť účastníkov straníckych podujatí počas ich slávnostnej časti. A nejeden vysoký stranícky činiteľ, odborár, vedec či športovec mal fotografiu v dobových novinách, ako mu viažu na krk červenú pioniersku šatku. Po páde komunizmu ostali po Socialistickom zväze mládeže a jej Pionierskej organizácii archívne dokumenty, zástavy aj nehnuteľný majetok, ale to je už iná pieseň. Súčasná Komunistická strana Slovenska má vlastnú organizáciu mladých - Front ľavicovej mládeže.

Na snímke československý kozmonaut, hrdina ZSSR a ČSSR podplukovník Vladimír Remek, ktorý je na návšteve v hlavnom meste SSR Bratislave na pozvanie mestských výborov KSS a SZM. Uväzovanie pionierskej šatky 29. októbra 1980.
Foto: TASR - P. Šimončík


Medzi deťmi a mládežou a ich rodičmi boli veľmi obľúbené letné tábory, kde sa spoznávali deti z rôznych častí krajiny, vzniklo veľa priateľstiev a veselé príhody, na ktoré sa nezabúda. Komunistická strana sa veľmi snažila, aby bol program v táboroch zaujímavý, pretože mnoho ľudí malo v pamäti skauting, hnutie katolíckej mládeže a množstvo ďalších ideologicky "konkurenčných " detských a mládežníckych organizácií. Postupom času však ideologickej výchovy ubúdalo a prevahu nadobúdala práca s mládežou pod dohľadom vedúcich, šport, turistika a snaha viesť deti k samostatnosti. Top letným podujatím pre pionierov z bývalého sovietskeho bloku bol pobyt v medzinárodnom pionierskom tábore v Sovietskom zväze Artek na poloostrove Krym. Po obsadení Krymu prešla správa poloostrova z Ukrajiny na Ruskú federáciu. K vychyteným táborom pre deti z Československa patrili aj miesta v Maďarsku a vtedajšej Nemeckej demokratickej republike.


Žiari šatka pionierska





Pioniersky pozdrav





Pioniersky sľub



Pionieri skladali sľuby na námestí v prítomnosti odbojárov z čias Slovenského národného povstania a ľudových milícií podľa tradícií v konkrétnom mieste. Deti, ktoré vekom nepatrili medzi pionierov, ale stali sa iskričkami, mali sľub v tomto znení: Domovina moja krásna, sľubujem ti v tento deň, že ja, tvoja iskra jasná, tebe k sláve vyrastiem.



Socialistické TV vysielanie relácie Pionierska lastovička



Pozrite si, ako si na svoje pionierske časy spomínali populárni herci Maťo Labuda, Richard Stanke a Roman Luknár. Vysielanie Pionierskej lastovičky, ktorej symbolom bola farebná lastovička z papiera, bolo pravidelným programom federálnej Československej televízie a mnohí sa v nej naučili moderovať televízne relácie.