Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Pistoriho palác bol opäť dejiskom finále súťaže Jugend debattiert

Pistoriho palác v Bratislave, foto z archívu. Foto: Wikipedia

Projekt učí mladých ľudí fundovane a presvedčivo obhajovať svoje názory a stanoviská v cudzom jazyku.

Bratislava 7. júna (TASR) - Pistoriho palác v Bratislave bol 3. júna dejiskom celoslovenského finále súťaže Jugend debattiert (Mládež diskutuje) v krajinách strednej, východnej a južnej Európy. Po siedmy raz sa stretli najlepší mladí rečníci, stredoškoláci zo Slovenska si merali zručnosti v demokratickej výmene názorov v nemeckom jazyku. Finalisti sa tentoraz popasovali s otázkou Mal by na Slovensku štát regulovať sociálne siete?

"Víťazkou sa stala Michaela Tokárová, druhá bola Sofia Mišíková, obe z Gymnázia L. Sáru v Bratislave. Spoločne budú reprezentovať Slovensko na medzinárodnom finále súťaže, ktoré sa uskutoční začiatkom septembra v Budapešti," priblížila Linda Fintorová z Goethe-Institut Bratislava.

Projekt učí mladých ľudí fundovane a presvedčivo obhajovať svoje názory a stanoviská v cudzom jazyku. Súťaž prispieva k pozitívnemu vnímaniu debaty ako prostriedku demokratickej výmeny názorov a podporuje aktívnu viacjazyčnosť v Európe. Debatuje sa v nemeckom jazyku na témy z oblasti každodenného živote v škole, základných a ľudských práv, histórie a Európy. Súťaž sa koná v Bielorusku, Bulharsku, Česku, Estónsku, Chorvátsku, Litve, Lotyšsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Rusku, Slovinsku, na Slovensku a na Ukrajine.

Na Slovensku sa súťaž koná od roku 2016. Počas predchádzajúcich rokov sa do nej zapojilo vyše 1200 študentov z gymnázií. Diskutovali na viaceré témy, účastníkom pri príprave pomáhali aj debaty s odborníkmi. V roku 2018 bolo Slovensko hostiteľom medzinárodného finále pri príležitosti 25. výročia Goetheho inštitútu na Slovensku. Najúspešnejšími školami v súťaži sú Gymnázium Bilíkova v Bratislave a Gymnázium D. Tatarku v Poprade.