Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Plaketu Ľudmily Podjavorinskej získali O. Sliacky a Ľ. Ďurišinová

Spisovateľ a literárny vedec Ondrej Sliacky, foto z archívu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plaketa Ľudmily Podjavorinskej bola založená v roku 1972 pri príležitosti Medzinárodného roku knihy a stého výročia narodenia spisovateľky.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Na Západnej terase Bratislavského hradu otvorili v stredu (13. 10.) sprievodnú výstavu k medzinárodnej súťažnej prehliadke originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava 2021. Inštalácia pod názvom Traja predstavuje ukážky z tvorby Miroslava Cipára, Svetozára Košického a Borisa Šimu, držiteľov neštatutárnych cien BIB 2019.

Súčasťou vernisáže bolo tiež odovzdávanie Plakety Ľudmily Podjavorinskej. Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY (International Board on Books for Young People) ocenenie v tomto roku udelili Ondrejovi Sliackemu a Ľubici Ďurišinovej za významný prínos pri rozvíjaní a šírení hodnôt slovenskej knižnej kultúry pre deti a mládež v zahraničí.

Plaketa Ľudmily Podjavorinskej bola založená v roku 1972 pri príležitosti Medzinárodného roku knihy a stého výročia narodenia spisovateľky. Je ocenením domácim a zahraničným jednotlivcom, kolektívom alebo inštitúciám, ktorí sa významne zaslúžili o šírenie slovenskej detskej literatúry do zahraničia.