Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Planéte Praha prepožičal hlas Stanke: Môže byť filmom pre celú rodinu

Na snímke herec Richard Stanke. Foto: TASR - Jakub Kotian

V hlavných úlohách sa predstavia zvieracie hviezdy, napríklad sliepočka vodná, plch veľký, muflón obyčajný či volavka popolavá.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Slovenský herec Richard Stanke prepožičal svoj hlas novému celovečernému dokumentu režiséra Jana Hoška Planéta Praha. "Nie je len pre deti a mládež, naopak, môže byť filmom pre celú rodinu. Aj dospelých dokáže prekvapiť a zaujať tým, že zistia, aké zvieratá žijú v našom okolí. A keď lepšie spoznáme okolie, v ktorom sa denno-denne pohybujeme, možno začneme byť aj ohľaduplnejšími," uviedol Stanke k filmovej novinke, ktorá je v kinách od 4. augusta.

Ide o nový počin tvorcov úspešného kinohitu Planéta Česko. Tentoraz zdokumentovali divočinu v meste, vďaka najmodernejším technológiám zachytili každodenný život zvieracích hrdinov vo výnimočnej blízkosti. Zvierací protagonisti v prostredí mestskej divočiny neraz bojujú o holý život.

V hlavných úlohách sa predstavia zvieracie hviezdy, napríklad sliepočka vodná, plch veľký, muflón obyčajný či volavka popolavá. "Už si nemusíme pomáhať príbehom režiséra ako v Planéte Česko, ktorým film prepájal. Tentoraz drží príbeh pohromade vďaka striedaniu ročných období a vývojom ústrednej témy, ktorou je prekvapivý pohľad na mesto ako prírodné prostredie. Hlavné postavy sme urobili zo živočíchov," podčiarkuje producent filmu Radim Procházka.

Prírodopisný dokument má inšpirovať divákov k objaveniu príbehov našich blízkych zvieracích susedov, ktorým väčšinou nevenujeme pozornosť. "Zároveň by sme ich chceli motivovať k väčšej zodpovednosti k prírode, nielen v Prahe, ale vo všetkých mestách," dodáva Hošek. Režisér ďalej potvrdil, že natáčanie so zvieratami je vždy plné prekvapení. "Na jednej strane si robia čo chcú, takže veľa vecí, ktoré sme si naplánovali, sa natočiť nepodarilo. Ale na druhej strane sme sa dočkali aj mnohých príjemných prekvapení, s ktorými sme vôbec nepočítali," poznamenal. Rozprávačom v českej verzii dokumentu je herec a spevák Jiří Macháček.