Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Plastic Symphony Lehotského bude mať premiéru na festivale v Tallinne

Na archívnej snímke režisér Juraj Lehotský. Foto: TASR Dano Veselský

Na scenári sa spolu s režisérom podieľal Timotej Križka, ktorý bol zároveň aj kameramanom filmu. Tvorivá dvojica zvolila netypický prístup.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Tretí celovečerný hraný film Juraja Lehotského Plastic Symphony uvedie v svetovej premiére, v hlavnej súťažnej sekcii Filmový festival Black Nights Tallinn, ktorý sa uskutoční od 11. do 27. novembra. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Snímka rozpráva príbeh dvoch bratov. Matúš je talentovaný hudobník, ktorý svoju sľubne rozvíjajúcu sa kariéru zanechal, keď mu ochorela adoptívna mama. Dávid sa naopak snaží od života brať, čo mu ponúka. Matúš cíti frustráciu z nenaplnených ambícií. Na ceste k ich naplneniu stretne Alberta, ktorý mu otvorí dvere do "lepšieho" sveta. Na rozdiel od Dávida, ktorý si našiel svoje šťastie v práci pre domov seniorov, Matúš napriek úspechu šťastie nenachádza. Pomaly spoznáva, že šťastie je stav mysle, skryté v malých veciach.

Juraj Lehotský (Zázrak, Nina, Slepé lásky) nakrúcal svoj najnovší film vo Viedni a v Bratislave. "Nakrúcalo sa na očarujúcich miestach ako je Lichtenštajnský mestský palác, magický Konzerthaus, či veža majestátneho Stefansdomu. Viedeň predstavovala to najideálnejšie riešenie a pre príbeh sa stala symbolom a metaforou krásy, úspechu a pomyselného šťastia," približuje oceňovaný režisér.

Hlavné úlohy bratov stvárňujú poľský herec Bartosz Bielenia, známy z poľskej snímky Corpus Cristi (2019), a český neherec Vojtěch Zdražil. Vo vedľajších úlohách sa predstavia Judit Bárdos a nemecký herec rumunského pôvodu Sabin Tambrea, ktorý v roku 2019 v hlavnej súťaži MFF Cannes predstavil svoj film La Gomera.

Na scenári sa spolu s režisérom podieľal Timotej Križka, ktorý bol zároveň aj kameramanom filmu. Tvorivá dvojica zvolila netypický prístup. "Chceli sme prerozprávať film v čistej a jednotnej podobe, v pravdivých, dlhých záberoch. Každá situácia a filmový obraz je nakrútený v ucelených záberoch bez strihu, ktoré pôsobia napriek svojej dĺžke príťažlivo, a zvláštnou energiou nás vťahujú do príbehu," hovorí o vizuálnom koncepte Lehotský. Autorom pôvodnej komponovanej vážnej hudby je český skladateľ Aleš Březina.

Producentom filmu je spoločnosť Arytmia, v koprodukcii s RTVS, českou spoločnosťou Black Balance a ďalšími poľskými a slovenskými spoločnosťami. V slovenskej kinopremiére ho diváci uvidia 1. decembra.