Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hviezdou 13. Plesu v opere je britská speváčka Sharleen Spiteri

Sharleen Spiteri Foto: TASR/Wikipedia

Speváčka Sharleen Spiteri sa preslávila ako líderka hudobnej skupiny Texas, v ktorej pôsobí 25 rokov.

Bratislava 11. januára (TASR) – Organizátori úvodného podujatia začínajúcej plesovej sezóny finišujú s prípravami, pretože 13. Ples v opere sa uskutoční v sobotu 12. januára. V historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave ho symbolickým úderom na gong slávnostne otvorí hviezda plesu a kráľovná britpopu Sharleen Spiteri.

"Na Slovensku som prvýkrát. Pred chvíľou som prišla z viedenského letiska a dúfam, že zajtra budem mať trochu možnosť spoznať vaše mesto. Na viacerých charitatívnych plesoch som už účinkovala a rada zaspievam aj na tomto, ktorý má tiež také poslanie. Na plesoch netancujem, pretože sa schovávam za gitaru. Tancovala by som iba ak by ma vyzval Travolta. Žiadnu róbu zatiaľ neriešim, zajtra sa rozhodnem, čo si oblečiem," povedala na stretnutí s novinármi.

Speváčka Sharleen Spiteri sa preslávila ako líderka hudobnej skupiny Texas, v ktorej pôsobí 25 rokov. Pochádza z hudobníckej rodiny, otec hral na gitare a mama spievala. Ona pracovala ako kaderníčka - dodnes strihá rodinu - a vôbec netúžila živiť sa hudbou. K nej sa dostala náhodou na žiadosť iných, ktorí ju pozvali spievať. Jej úspešná kariéra sa začala v roku 1986, kedy s Johnnym McElhoneom založila kapelu Texas. O tri roky sa ich singel I Don't Want a Lover dostal do rebríčka Top Ten a predalo sa ho asi dva milióny kusov. Potom nasledovali albumy Mothers Heaven a Ricks Roads, ktoré boli populárne najmä v Španielsku a Francúzsku.



V roku 1997 nastal historický zlom vydaním singlu Say What You Want, ktorý získal šesťkrát platinové ocenenie. Medzi najznámejšie hity skupiny patria Black Eyed Boy, Inner Smile, Summer Son či White On Blonde. Skupina vydala sedem albumov a celosvetovo sa ich predalo vyše 20 miliónov. "Po plese ihneď odchádzam do Londýna, pretože nahrávame ôsmy album," zdôvodnila krátky pobyt Britka, ktorú do Bratislavy pozval partner Plesu v opere UniCredit Bank Slovakia.

Jej generálny riaditeľ Miroslav Štrokendl uviedol, že podobne ako vlani, opäť celý výťažok zo vstupného 500 eur pre jeden pár a dobrovoľných príspevkov pôjde na technické vybavenie malým pacientom Detského kardiocentra. "Vlani to bolo 200.000 eur. Tento rok je istých 150.000 zo vstupného, ale mnohí dávajú viac," uviedol pre TASR Štrokendl.