Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Po kritike odstúpilo vedenie filmovej akadémie udeľujúcej ceny César

Na archívnej snímke soška Césara. Foto: TASR/AP

V stredu akadémii zaslalo otvorený list 200 hercov, producentov, režisérov a osobností filmu.

Paríž 14. februára (TASR) - Len dva týždne pred udeľovaním prestížnych filmových ocenení César odstúpili všetci členovia predstavenstva Francúzskej filmovej akadémie, ktorá tieto ceny udeľuje. Rozhodli sa tak po tom, ako vyše 200 hercov, producentov, režisérov a ďalších osobností filmu v stredu otvoreným listom žiadalo o "dôkladnú reformu" tejto inštitúcie, informovala agentúra AFP.

Francúzska filmová akadémia sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako najviac jej nominácií na Césarov, ktoré sú akýmsi francúzskym ekvivalentom amerických Oscarov, získal nový film režiséra Romana Polanského J'accuse (Žalujem), pripomína AFP.

Za rozhodnutie udeliť Polanskému 12 nominácií kritizovali inštitúciu politici, aktivisti bojujúci za práva žien i filmoví kritici. Akadémia svoje rozhodnutie obhajovala tvrdením, že jednotlivé filmy nehodnotí na základe "morálnych princípov".

Polanski sa ešte v roku 1977 priznal v USA k pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom. Za to si vo väzení odsedel 42 dní a následne ho prepustili na kauciu. Na vyhlásenie rozsudku však nečakal a v roku 1978 ušiel do Francúzska. V USA naňho stále platí zatykač, pričom v Hollywoode je nežiaducou osobou.

Nových členov predstavenstva si francúzska filmová akadémia bude voliť na zasadnutí, ktoré sa uskutoční po slávnostnom galavečere, na ktorom sa 28. februára udelia ceny César, informovala akadémia.

V stredu akadémii zaslalo otvorený list 200 hercov, producentov, režisérov a osobností filmu. Sťažovali sa na zlé a neprehľadné fungovanie akadémie a tiež na skutočnosť, že stanovy cien César sa "veľmi dlho" vôbec nemenili, a väčšina z takmer 5000 členov akadémie sa na rozhodovaní inštitúcie vôbec nepodieľa.

Predstavenstvo akadémie v reakcii na ich list uviedlo, že požiada inštitúciu spadajúcu pod francúzske ministerstvo kultúry, aby poverila mediátora, ktorý dohliadne na "hĺbkovú reformu" jej štatútov i fungovania.