Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Po premiére v Bratislave sa muzikál Alžbeta Báthory chystá na turné

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V novom muzikálovom spracovaní v réžii Ivana Blahúta sa podľa producentky predstavia postavy, ktoré reálne jestvovali a boli úzko späté s krvavou grófkou.

Bratislava 1. júna (TASR) - Premiéra muzikálu Alžbeta Báthory s podtitulom Legendy ožívajú sa uskutoční 5. a 6. júla na bratislavskom Amfiteátri Rača. Na nové muzikálové spracovanie legendárneho príbehu o tajomnej Čachtickej hradnej panej sa môžu diváci tešiť aj v ďalších mestách na Slovensku. "Pôsobivé autorské hudobné spracovanie je doplnené o jedinečný temperament prameniaci z tradičného slovenského folklóru," informovala TASR producentka muzikálu Gabriela Urbanová z umeleckej agentúry Mystik, ktorá prichádza s novým titulom po úspešných muzikálových projektoch Kubo a West Side Story.

"Magický príbeh o silnej, vzdelanej a krásnej grófke, ktorá túži po večnej mladosti, poznáme už v rôznych spracovaniach. Aj v našom príbehu vychádzame z tejto notoricky známej fikcie, prepletenej s historickými faktami," priblížila Urbanová muzikálovú novinku o grófke posadnutej mladosťou, ktorá sa vraj kúpala v krvi mladých nevinných panien. V novom muzikálovom spracovaní v réžii Ivana Blahúta sa podľa producentky predstavia postavy, ktoré reálne jestvovali a boli úzko späté s krvavou grófkou.

"Muzikál Alžbeta Báthory zahŕňa veľmi silnú činohernú zložku, nevšedne hudobne spracovaný slovenský folklór ala world music vďaka vynikajúcemu autorovi hudby Stanislavovi Palúchovi doplnenú poetickými textami od Michala Rovňáka," dodáva Urbanová k muzikálovej novinke, ktorá môže divákov zaujať aj dynamikou nabitými choreografiami od Silvie Belák Hudecovej či veľkolepou kostýmovo-scénickou výtvarnou výpravou od Veroniky Vartíkovej. Tá má podľa tvorcov smerovať až k fashion show.

V hlavnej úlohe uvidia diváci Katarínu Ivankovú a Adelu Mojžišovú. Alžbetu Báthory v starobe stvárni Judita Hansman. V postave Pútnika sa predstaví Marek Majeský. "Príbeh grófky Báthory pre mňa ako interpreta nie je prvé umelecké stretnutie. Účinkoval som už v muzikáli Bátoryčka v nitrianskom Divadle Andreja Bagara v postave farára Ponického. Taktiež som mal šťastie spolupracovať s režisérom Jurajom Jakubiskom na jeho filme Bathory," komentoval Majeský. Spolu s ním sa na divadelnom javisku objavia Peter Brajerčík (Ficko), Peter Trník (Palatín Turzo) a Gregor Hološka (Majorka - bylinkárka).