Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Po prvý raz vystavili Van Goghov obraz parížskej ulice

Autoportrét holandského majstra Vincenta van Gogha z roku 1889, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obraz pouličnej scény z parížskej štvrti Montmartre bol v súkromnej zbierke istej francúzskej rodiny od roku 1887, keď vznikol.

Paríž 24. februára (TASR) - Obraz od holandského maliara Vincenta Van Gogha, ktorý zachytáva scénu parížskej ulice, vystavili po vyše 100 rokoch prvý raz na verejnosti.

Obraz pouličnej scény z parížskej štvrti Montmartre bol v súkromnej zbierke istej francúzskej rodiny od roku 1887, keď vznikol, informovala v stredu stanica BBC.

Aukčný dom Sotheby's odhaduje, že dielo sa na marcovej dražbe predá za minimálne osem miliónov eur. Maľba bude pred dražbou vystavená v pobočkách Sotheby's v Paríži, Amsterdame a Hongkongu.

Ide o jedno zo série diel, ktoré Van Gogh vytvoril počas svojho pobytu vo francúzskej metropole v rokoch 1886-1888. Montmartre bol v tom čase stále štvrťou čiastočne vidieckeho charakteru, ako to vidno aj na obraze. Slávny chrám Sacré-Cour, ktorý v súčasnosti danej oblasti dominuje, bol v čase umelcovej návštevy iba vo výstavbe.

Van Gogh odišiel z Paríža v roku 1888 a presťahoval sa na juh Francúzska. Neskôr sa postrelil a v júli 1890 zomrel v obci Auvers-sur-Oise neďaleko francúzskej metropoly.

Podľa vyjadrenia Sotheby's sa Van Goghova maľba Montmartru nachádzala v katalógoch, ale až doposiaľ nebola verejne vystavená.