Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Po ročnej prestávke prichádzajú 54. Folklórne slávnosti v Krakovanoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Nedeľa je tradične venovaná najmä najmenším folkloristom.

Krakovany 23. júna (TASR) – Folklórne slávnosti v obci Krakovany pri Piešťanoch budú pokračovať svojím 54. ročníkom a po nútenej ročnej prestávke otvoria brány krakovianskeho amfiteátra počas nadchádzajúceho víkendu. Súbory dospelých i detí sa na ňom predstavia v sobotu (26. 6.) v programe Naši jubilanti a v nedeľu (27. 6.) v programe Tancuj, tancuj, vykrúcaj. Uviedla to Veronika Behúlová z Trnavského osvetového strediska, ktoré je spolu s obcou tradičným usporiadateľom festivalu.

Sobotná dramaturgia dá priestor zoskupeniam, ktoré si pripomínali vlani i v tomto roku výročie svojho založenia. „Predstavia sa folklórne skupiny Cífer, Podhoranka z Kočína – Lančára, Verešvaran z Červeníka, domáci súbor Lusk, ďalej Máj z Piešťan a ako hosť mužská spevácka skupina Škrupinka z Trenčína,“ informovala Behúlová.

Nedeľa je tradične venovaná najmä najmenším folkloristom. „Diváci sa môžu tešiť z vystúpenia domáceho detského folklórneho súboru Krakovačnek, pozvanie prijal aj Sílešánek z Vinodolu, ktorý ponúkne divákom program z oblasti Požitavia či Horehronia. Z Borského Svätého Jura do Krakovian zavíta Juránek s cimbalovou muzikou Juránečka. V ich programovom bloku Od Záhorá ukážu, ako to vyzeralo na Jurskej svadbe,“ doplnila Behúlová. Po deťoch bude pódium patriť staršej generácii domácich folkloristov, folklórnej skupine Krakovčanka a ľudovej rozprávačke Ozefe Omáčkech. Bodku za tohtoročnými slávnosťami urobia folkloristi z podpolianskeho regiónu - folklórny súbor Očovan, ktorý sa predstaví profilovým programom Z Očovej sme prišli.

Súčasťou festivalu budú výstavy Svadobný odev z Krakovian, Školská galéria na plote a Tak išiel čas – fotografie z uplynulých ročníkov. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.