Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Počas Noci kostolov sa otvoria pre návštevníkov sakrálne stavby

Na snímke z 25. novembra 2022 Kostol sv. Karola Boromejského v Tuhári. Foto: TASR Lukáš Mužla

Tohtoročné podujatie sa uskutoční vo viacerých mestách a miestach od východu až po západ Slovenska.

Bratislava 2. júna (TASR) - Viac ako 40 sakrálnych miest na Slovensku sa počas Noci kostolov v piatok otvorí pre návštevníkov s rôznym duchovným, kultúrnym, historickým či spoločenským sprievodným programom. TASR o tom informoval za tím Noci kostolov 2023 Ján Ludrovský.

Tohtoročné podujatie sa uskutoční vo viacerých mestách a miestach od východu až po západ Slovenska. Ide o 16. ročník podujatia. "Teraz sa do programu zapájajú dobrovoľníci všetkých vekových kategórií. Taktiež mestá, obce, farnosti, múzeá, evanjelická cirkev, reformovaná cirkev, synagóga, gréckokatolícka cirkev, rímskokatolícka cirkev, kresťanské spoločenstvá i kaplnky a kostoly v správe mesta, regionálneho múzea či občianskych združení," vymenoval Ludrovský. Otvorené budú pamiatky, ale napríklad i ruiny kláštorov.

Do podujatia sa zapoja programom aj mestá a miesta, ako napríklad Prešov, Košice, Michalovce, Banská Štiavnica, Nové Zámky, Komárno, Leopoldov, Trstín, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Ludrová, Vráble, Levoča, Gelnica, ale aj Bratislava či Stará Turá. Súčasťou sprievodných programov sú koncerty, výstupy na vežu, prehliadky priestorov, adorácie, debaty, premietanie filmov, meditácie, multimediálne prezentácie, výstavy i vstupy s výkladom histórie miesta.

"Noc kostolov je v rovnakom čase aj v Rakúsku, Česku, Lotyšsku, Estónsku a Nemecku," uviedol Ludrovský. O pár týždňov sa podujatie uskutoční aj vo Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku a Taliansku.