Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Počas spomienky na Štefánika otvoria v Piešťanoch muzeálnu expozíciu

Na archívnej snímke busta Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Práve v kúpeľnom meste bola už v roku 1933 slávnostne otvorená vôbec prvá expozícia M. R. Štefánika na Slovensku.

Piešťany 18. júla (TASR) – Spomienkové stretnutie k 141. výročiu narodenia M. R. Štefánika pripravili na nedeľu v Piešťanoch. Na pozvanie Spoločnosti M. R. Štefánika, mesta Piešťany a Balneologického múzea Imricha Wintera (BMIW) sa jej účastníci v úvode stretnú v mestskom parku o 15.00 h pri buste Štefánika. Uvádza to mesto na svojom webe.

V múzeu je následne o 16.00 h pripravené slávnostné otvorenie reinštalovanej expozície M. R. Štefánika. Práve v kúpeľnom meste bola už v roku 1933 slávnostne otvorená vôbec prvá expozícia M. R. Štefánika na Slovensku. Je rozdelená na časti mapujúce jeho detstvo, mladosť a štúdiá, cesty a vedeckú činnosť, vojenskú a diplomatickú činnosť počas prvej svetovej vojny a podieľanie sa na zahraničnom odboji Čechov a Slovákov, až po jeho tragickú smrť.

Expozícia mohla vzniknúť vďaka tomu, že Piešťanská muzeálna spoločnosť s jej riaditeľom Imrichom Winterom vtedy oslovila Štefánikovu rodinu v blízkych Košariskách a získala od príbuzných časť predmetov z pozostalosti. Finančné prostriedky na reinštaláciu poskytol múzeu Fond na podporu umenia. BMIW tak mohlo splniť svoj cieľ - moderným spôsobom priblížiť verejnosti významnú osobnosť slovenských i európskych dejín konca 19. a začiatku 20. storočia.

Posledným podujatím spomienkového stretnutia bude predstavenie knihy publicistu, diplomata a cestovateľa Miroslava Musila s názvom M. R. Štefánik a vznik Česko-Slovenska v dokumentoch piatich svetadielov, ktorú vydala Matica slovenská a ktorá Štefánikov životný príbeh ilustruje stovkami zozbieraných dobových fotografií a unikátnych prameňov.