Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Počas THT James uvedú premiéru filmu od režiséra P. Barabáša

Mount Everest, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pacek priblížil, že na tradičnom horolezeckom týždni sa zúčastňujú horolezeckí pamätníci, bývalí športovci i funkcionári, ale aj súčasní najlepší slovenskí alpinisti.

Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) – Premiéra filmu Everest – najťažšia cesta od režiséra Pavla Barabáša bude v sobotu v hoteli na popradskom plese počas 96. tradičného horolezeckého týždňa (THT) James. TASR o tom informoval predseda Slovenského horolezeckého spolku James Anton Pacek.

Film sa venuje téme slovenskej expedície z roku 1988 na Mount Everest, kde jej účastníci Peter Božík, Dušan Becík, Jaroslav Jaško a Jozef Just preliezli jednu z najväčších himalájskych výziev, takzvanú cestu Hard Way, no pri následnom návrate všetci účastníci zahynuli.

Pacek priblížil, že na tradičnom horolezeckom týždni sa zúčastňujú horolezeckí pamätníci, bývalí športovci i funkcionári, ale aj súčasní najlepší slovenskí alpinisti. Celý program je doplnený ďalšími aktivitami a sprievodnými akciami, z ktorých najvýznamnejšie sú boulderingové preteky v takmer bezprostrednej blízkosti Popradského plesa.

THT James trvá od 10. do 16. augusta. Počas hlavného programu sa už predstavil slovenský alpinista s množstvom výstupov v Alpách, Patagónii i vo Vysokých Tatrách Ondrej Húserka a jeden z najúspešnejších súčasných svetových alpinistov Marek Holeček.