Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Pocta Edite Gruberovej

Pocta Edite Gruberovej Foto: Ergon Art

Keď 18. októbra tohto roku slávna operná speváčka Edita Gruberová zarmútila celý kultúrny svet svojím odchodom na večnosť, dotklo sa to mnohých jej obdivovateľov, ale aj druhov v kultúre.

Bratislava 10. novembra (OTS) - Tí sa rozhodli uctiť si pamiatku tejto primadonna assoluta, diva divissima, kráľovnej bel canta a koloratúrneho sopránu a pripravujú z iniciatívy Miriam Rodriguez Brüllovej spomienkový koncert Hommage à Edita Gruberová v evanjelickom kostole v Rači v nedeľu 14. novembra 2021 o 16.00 h.

Účinkovať budú skvelí umelci: Eva Hornyáková, Martina Masaryková, Pavol Bršlík, Pavol Remenár, Peter Valentovič, Mária Hanny, Lucia Harvanová, Jan Pospíšil, Miriam Rodriguez Brüllová.
Koncert bude slovom sprevádzať Alena Heribanová.


Vstup je len pre zaočkovaných, záujemcovia sú povinní vopred sa prihlásiť na adrese ergon@ergon.sk.

Vstupné je dobrovoľné
MHD: Električka č. 3, zastávka Hybešova – pokračovať pešo po ulici Barónka a na konci vľavo na Alstrovu ku kostolu.

A prečo bude koncert v račianskom evanjelickom kostole? Tu je vysvetlenie. Takto na tie časy spomínala Edita Grúberová: „Pôvodne som chcela byť zdravotnou sestrou, lebo ako dieťa som bývala často chorľavá. Keby nebolo evanjelického farára Dr. Júliusa Janka, ktorý si všimol u mňa talent, keď som spievala v kostole, a povedal mi: „Ty musíš byť opernou speváčkou!“, možno by som pracovala v zdravotníctve a dnes by som už bola zdravotná sestra na dôchodku. Farár Janko bol akoby mojím druhým otcom. Mal pekný hlas a veľmi dobrý sluch, hral na klavíri a na čele a učil ma bezplatne. Keď predo mnou vyslovil slovo „opera“, už z toho pojmu som bola ohromená a pýtala som sa, kde sa to študuje... Veď v tých časoch sa na dedine ani nevedelo, že existuje nejaké konzervatórium. Začínala som ľudovými piesňami, neskôr som spievala v Lúčnici, no a keď ma prijali na konzervatórium, venovala som sa opernému spevu a stala som sa žiačkou Márie Medveckej. Tá mi poskytla prvé technické základy pre koloratúrny spev, o ktorom som, samozrejme, v tých časoch ani len nechyrovala.“
Na Slovensku potom pre ňu miesta nebolo. A tak odišla ohúriť celý svet.