Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Poctou k jubileu M. Lasicu bude hudobný komplet Moja osemdesiatka

Na archívnej snímke Milan Lasica. Foto: TASR Pavel Neubauer

Celý súbor je zostavený zo štyroch CD, pričom každé z nich obsahuje 20 skladieb.

Bratislava 13. februára (TASR) - Vo vydavateľstve Opus vychádza oficiálne 28. februára hudobný 4CD komplet Mojich osemdesiat, ktorý zachytáva celoživotnú tvorbu Milana Lasicu ako textára a interpreta. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Komplet dramaturgicky zostavil a v obrazovo-textovej prílohe okomentoval Juraj Čurný. „Pracovať s repertoárom, pod ktorým je podpísaný Milan Lasica, je radosť a súčasne aj veľká zodpovednosť nielen vzhľadom na úctu, ktorú voči nemu a jeho tvorbe mám. O to väčšia bola moja radosť, keď môj návrh dramaturgie akceptoval a urobil v ňom len niekoľko drobných úprav, ktoré som rád do finálnej podoby zakomponoval,“ uviedol.

Celý súbor je zostavený zo štyroch CD, pričom každé z nich obsahuje 20 skladieb, spoločne tak vytvárajú symbolickú osemdesiatku a každé z nich predstavuje istú konkrétnu oblasť v Lasicovej textársko-interpretačnej tvorbe.

CD 1 Do batôžka.....alebo (nielen) Lasica spieva (nielen) Lasicu predstavuje hlavného protagonistu ako interpreta prevažne skladieb s vlastným textom v rozmedzí rokov 1969 – 2008.

CD 2 Skôr než odídeš.....alebo Milan Lasica vzdáva hold Františkovi Krištofovi Veselému a svojej obľúbenej hudbe z prvej polovice 20. storočia prezentuje spoluprácu Milana Lasicu so súborom Bratislava Hot Serenaders, vedeným trubkárom Jurajom Bartošom.

CD 3 Prosperita.....alebo Lipa spieva Lasicu poukazuje na spoluprácu s jeho najvytrvalejším spolupracovníkom Petrom Lipom.

CD 4 Čerešne.....alebo Hegerová, Lehotský, Filip, Satinský a mnohí ďalší spievajú Lasicu predstavuje kolekciu skladieb s jeho textmi, ktoré naspievali interpreti mnohých generácií od 60. rokov až po dnešok.

Komplet Mojich osemdesiat vychádza v exkluzívnom digipackovom prevedení, pričom sa stane jedným z najvýznamnejších vydavateľských počinov roku 2020 na Slovensku. Milan Lasica je majstrom stručnosti, čo potvrdzuje aj jeho komentár k práve vydávanému kompletu: „Pesničky robia život príjemnejším. A ani netreba počúvať veľmi pozorne.“