Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Podobenky z Východnej zavŕšili 58. ročník sviatku folklóru

Folklórne slávnosti Východná Foto: TASR/Milan Kapusta

V takmer dvojhodinovom pásme vystúpili folklórne súbory zo všetkých kútov Slovenska. „Podobenka je v podstate spomienková fotografia.

Východná 1. júla (TASR) – Záverečným galaprogramom pod výstižným názvom Podobenky z Východnej vyvrcholil dnes popoludní trojdňový program 58. ročníka najstaršieho a najprestížnejšieho folklórneho festivalu pod Tatrami. V takmer dvojhodinovom pásme vystúpili folklórne súbory zo všetkých kútov Slovenska.

„Podobenka je v podstate spomienková fotografia. Ľudia si ich z takýchto akcií odnášajú, aby si ich doma s odstupom času pozreli a oprášili pekné spomienky. Preto sme im na cestu ešte pribalili takýto jeden ucelený výber toho, čo sme tu zažili, videli a s kým všetkým zaujímavým sme sa navzájom postretávali,“ uviedla pre TASR režisérka galaprogramu Marianna Svoreňová.

Definitívny výber účinkujúcich do galaprogramu nebol podľa nej vôbec jednoduchou záležitosťou. „Lovili sme doslova v tlačenici. Plejáda laureátov celoštátnych postupových súťaží bola značkou vysokej kvality. Najradostnejším zistením je, že slovenský folklór má veľa talentovanej mladej krvi s obrovskou chuťou naďalej uchovávať naše ľudové tradície,“ vyzdvihla Svoreňová.

Slnkom zaliaty amfiteáter pod majestátnym Kriváňom pripravil ovácie jubilujúcemu 85-ročnému prof. Štefanovi Nosáľovi. „Hlboký vzťah k našim ľudovým tradíciám mám v sebe zakódovaný už od detstva. Mojím celoživotným cieľom bolo sprostredkovať túto krásu na profesionálnej úrovni ďalším generáciám tak, aby sa v nich natrvalo zakorenila,“ dodala jedna z najvýznamnejších osobností slovenského folklórneho hnutia.