Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch opäť predstavia v amfiteátri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Program 46. ročníka festivalu sa začína v piatok 5. augusta v Oravskom Bielom Potoku krojovaným sprievodom zúčastnených súborov cez obec a vyvrcholí v nedeľu 7. augusta galaprogramom.

Zuberec 26. júla (TASR) – Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Nosnou myšlienkou slávností na tento rok je goralská kultúra. "I keď sa gorali pravidelne na festivale pod Roháčmi prezentujú, ich tohtoročné vystúpenia budú umocnené zápisom goralskej kultúry do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Jedinečné a štýlové prejavy goralov z Oravy, Liptova, Kysúc, Spiša, Zamaguria i blízkeho poľského Podhalia zarezonujú nielen v programoch v amfiteátri, ale i v sprievodných prezentáciách na javisku susedného skanzenu," uviedol Žabenský.

Program 46. ročníka festivalu sa začína v piatok 5. augusta o 19.00 h v Oravskom Bielom Potoku krojovaným sprievodom zúčastnených súborov cez obec a vyvrcholí v nedeľu 7. augusta o 15.30 h galaprogramom.

"Súčasťou festivalu bude jubilejný 30. oravský tradičný jarmok oživených remesiel v zuberskom skanzene a výstava fotografií Karola Matkuliaka s názvom Stratený/nájdený," priblížil Žabenský.

Podroháčske folklórne slávnosti sú najväčším a najstarším folklórnym podujatím na Orave. Ako sviatok folklóru sú zamerané najmä na prezentáciu tradičných podôb ľudovej kultúry regiónu a ich nositeľov. Hlavným usporiadateľom festivalu sú obec Zuberec a Múzeum oravskej dediny.