Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Podtatranské múzeum pripravilo výstavu Slovensko - slovinská dimenzia

Na snímke budova Podtatranského múzea v Poprade 3. júna 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 6. júna o 16.30 h v priestoroch na Vajanského ulici a návštevníci ju budú môcť vidieť do konca júla.

Poprad 5. júna (TASR) - Podtatranské múzeum v Poprade finišuje s prípravami novej výstavy, ktorá nesie názov Slovensko - slovinská dimenzia. Expozícia prezentuje kultúrno-historické a súčasné paralely a rozdiely týchto dvoch krajín. Z Podtatranského múzea informovali, že výstava sa organizuje od roku 2016 pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a tiež 25. výročia vzniku samostatnej Slovinskej republiky.

"Naše dve krajiny majú nielen veľmi podobný a často zamieňaný názov, ale aj veľa spoločných čŕt v kultúre a spôsobe života. Zámerom výstavy je poukázať na zhody a odlišnosti v našej kultúrnej tradícii, ako aj v súčasnej každodennosti," informovalo múzeum. Námet vznikol na základe spolupráce medzi vtedajšou veľvyslankyňou Slovinskej republiky na Slovensku Bernardou Gradišnik, vysokoškolskými učiteľmi a študentmi. Tieto podobnosti a rozdiely ich zaujali pri štúdiu slovinského jazyka, stredoeurópskych štúdií, etnológie, architektúry aj medzinárodných vzťahov.

Hľadanie spájajúcich a rozdeľujúcich dimenzií na výstave postupuje cez súvislosti štátnosti, časovú os dejín, kultúrne špecifiká a podobnosti, priestory miest a mapovanie prírodného prostredia. Expozícia tiež prezentuje významné osobnosti, ktorých osudy aj diela sú často prekvapivo paralelné či povesti o hradoch aj prírodných útvaroch, a to v priamom zážitku v oboch jazykoch.

"Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 6. júna o 16.30 h v priestoroch na Vajanského ulici a návštevníci ju budú môcť vidieť do konca júla," uzatvára múzeum.