Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pohoda dnes oslavuje 25 rokov

Ilustračné foto Foto: POHODA

Už o týždeň bude opäť v plnej kapacite aj s viacerými novými vychytávkami.

Bratislava 29. júna (OTS) - Presne v tento deň sa pred dvadsiatimi piatimi rokmi na trenčianskom mestskom štadióne uskutočnila prvá Pohoda. Malé stretnutie priateľov a fanúšikov alternatívnej hudby sa za štvrťstoročie zmenilo na najznámejší slovenský multižánrový festival, ktorý je tiež dôležitým bodom na európskej festivalovej mape. Pohoda je každoročne nominovaná na najprestížnejšie festivalové ceny a pochvalné recenzie o nej napísali aj renomované médiá ako The Independent, The Guardian, The Telegraph, DIY či Gigwise.

Festival pritiahne každoročne do Trenčína desiatky tisíc ľudí a stovky umelcov medzi ktorými sa už predstavili svetové hviezdy ako The Chemical Brothers, Moby, Bjork, Lou Reed a niektorí z nich, ako The Prodigy a Nick Cave, dokonca aj dvakrát. Čo stálo za jej začiatkom, aké boli jej pamätné okamihy i o svojich motiváciách púšťať sa do jej príprav zas a znova už viac povedal Michal Kaščák: „Mám šťastie na dobrých priateľov. Jeden z nich – Víťa Chromek - na moje sťažovanie o tom, že na Slovensku nie sú festivaly odpovedal otázkou „proč něco neuděláš“, druhý – Mário Michna z trenčianskej hardcorovej scény sa pridal a urobili sme prvý rok Pohody. Motiváciou bolo nadšenie z hudby a to ostalo doteraz, rozšírené na umenie v celej šírke. Hlavným cieľom je pripraviť každoročne priestor pre stretnutie ľudí a spoločná oslava slobody. Som rád, že sme v Trenčíne už štvrťstoročie, som šťastný, že je Trenčín na svetovej kultúrnej mape ako jedno z umeleckých centier. Teším sa na ďalšie roky.“



Prípravy na Pohodu sú opäť v plnom prúde a po online verzii a výrazne limitovanej Pohode on the Ground sa môžu ľudia už o týždeň opäť tešiť na festival v plnej kapacite. Ako vyzerajú prípravy vo veľkom po dlhých troch rokoch v tíme Pohody (a na čo sa najviac teší tento rok) opisuje šéf produkcie Ondrej Poláček: „Stavbu sme začali najskôr v histórii, už šiesteho júna prišiel na letisko Juraj Gábor s priateľmi rozkladať jeho dielo Sphéra. Teší nás, že každý deň pobytu na letisku stretávame dodávateľov, s ktorými sme sa nevideli dlhé tri roky. Stretávame brigádnikov, už sa na letisku vytvorila silná komunita, ktorá robí všetko pre to, aby to fungovalo. Veríme, že návštevníci budú z viacerých vecí milo prekvapení.“

Za to, že Pohoda prežila aj dvojnásobné presunutie festivalu v čase pandémie, vďačí predovšetkým návštevníkom. Drvivá väčšina z nich si ponechala lístky, čo umožnilo festivalu udržať tím a pokračovať v prípravách Pohody. Skutočné oslavy štvrťstoročnice vypuknú aj s nimi už o týždeň na letisku Trenčín.

Pohodu podržali aj viacerí partneri festivalu. Tí okrem finančnej podpory každoročne svojimi službami a sprievodnými aktivitami spríjemňujú čas návštevníkom a návštevníčkam a spoluvytvárajú celkovú atmosféru. V spolupráci s festivalom prinesú aj tento rok viacero noviniek týkajúcich sa ekológie či už v oblasti produkcie, merchu i gastra. Kto chce ušetriť čas pri vstupe na festival, sa môže nechať opáskovať v pobočkách Slovenskej sporiteľne (v krajských mestách) či v špeciálnych vlakoch, ktoré opäť vypraví ZSSK. Festival ponúkne ešte viac živých prenosov z koncertov a debát. Po minuloročnej premiére na Pohode on the Ground rozdáme opäť vlastný festivalový magazín a s podporou od Orangeu sme sa pustili aj do vývoja novej festivalovej aplikácie. Paleta služieb bude skrátka opäť raz porovnateľná (ak nie lepšia) než akú ponúka mesto s podobným počtom obyvateľov. Na nasledujúcich stranách si môžete prečítať viac o tom, čo si pre ľudí Pohody pripravili partneri. „Hoci to tak nevyzerá, toto je naozaj ich stručný prehľad,“ vraví partnership directorka festivalu Dominika Horňáková.



HLAVNÍ PARTNERI


SLSP
Slovenská sporiteľňa na letisko opäť prináša platobnú pohodu. Na celom festivale sa bude dať platiť bezkontaktne mobilom, hodinkami či kartou. Keby ste napriek tomu potrebovali hotovosť, nájdete v areáli aj bankomaty. Na pobočkách Slovenskej sporiteľne si budú môcť ľudia od 2. do 4. júla vymeniť lístky za náramky, a tak ušetriť čas pri príchode na festival. Doplniť energiu budú môcť v Záhrade Slovenskej sporiteľne a v špeciálnej atrakcii Časula si môžu nahrať odkaz do budúcnosti. Najlepší výhľad na letisko pri západe slnka zaručí let balónom.

ORANGE
Orange zabezpečuje pre všetkých kvalitné internetové Wi-Fi pripojenie. V oddychovej zóne budú opäť k dispozícii nabíjačkárne, Orange experti a atraktívne vychytávky, ako je napríklad možnosť vyskúšať si prácu so zaujímavými digitálnymi technológiami vďaka Lab powered by Nadácia Orange. Pre svojich zákazníkov má Orange pripravenú odmenu v podobe extra porcie 5GB dát zadarmo. Návštevníci a návštevníčky festivalu budú môcť v Orange zóne odovzdať svoj starý mobil na jeho ekologickú recykláciu a zapojiť sa tak do súťaže o vstupenku na Pohodu 2023. Orange podporil aj vývoj novej aplikácie festivalu Pohoda 2022, ktorá bude už čoskoro dostupná v Google Play a App Store.

URPINER
Banskobystrický pivovar Urpiner ponúkne na Pohode široký sortiment vlastných produktov a pivných špeciálov. Okrem klasiky budú môcť pivní gurmáni ochutnať kvasinkovú 12-ku, Extra chmelenú 14-ku, Svetlý špeciál IPL 13°. Pre návštevníkov pripravujú tento rok aj unikátne festivalové pivá, ktoré uvaria špeciálne pre Pohodu. Na festivale tiež predstavia tohtoročnú pivnú novinku. V Urpiner zóne pripravia pestrý program a jej súčasťou bude aj priestranná terasa, obrí nafukovací výčap, a novinka – beerbus (štýlový dvojposchodový autobus).

EKOLÓGIA
Pohoda 2022 prinesie viacero vylepšení, ktorými festival ešte viac zníži dopad na životné prostredie. Cieľom je opäť dosiahnuť, aby bola uhlíková stopa človeka na Pohode nižšia než slovenský priemer. K tomu prispeje aj nový partner Pohody, Slovenská inovačná energetická agentúra. Ich projekt Žiť energiou, zastreší nový, energeticky sebestačný, GEM stage. V ich stánku sa dozviete, ako ušetriť za energie, informácie o vodíkovom aute, ktoré je budúcnosťou mobility. Budú to aj diskusie, relax zóna a pohybové aktivity. Kto si chce „zadžemovať“, môže prísť v piatok a sobotu po jedenástej na Žiť energiou – GEM stage. Ekologické, ako aj iné inovácie, predstaví projekt Inovujme.sk. Návštevníci tu môžu ochutnať palacinky z 3D tlačiarne, vyrobiť si cukrovú vatu bicyklovaním, zacvičiť si s pomocou virtuálnej reality IcarosM či vyskúšať 3D maľovanie vo virtuálnom svete.

Pohoda bude vďaka ZSE a „Zelenej elektrine“ vybavená trafostanicami na pokrytie elektrickej energie z pevnej siete, pričom dodávaná elektrina bude krytá elektrinou vyrobenou z obnoviteľných zdrojov. ZSE tiež dodá festivalu solárne lampy. V zberných miestach s asistovaným triedením odpadu, poradí ENVI – PAK a ľudia z Univerzity Komenského, čo kam patrí. Vďaka tomu odpad z Pohody neskončí na skládke, ale bude recyklovaný alebo zhodnotený. Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva prináša na festival Cirkulárny stánok. V ňom bude so svojou tradičnou recyklodielňou Umelohmotné, kde premenia odpad, ktorý vznikol z plastu na originálne svietiace kolíky na stany. Firma NRG22 poskytuje festivalu solárny kontajnerový generátor, ktorým budú napájaní zdravotníci i stolný futbal. Ekologickejšie bude tento rok aj čistenie a upratovanie festivalu vďaka čistiacim prostriedkom od TIERRA VERDE.

DOPRAVA
Pohodlnú a ekologickú dopravu zabezpečí národný dopravca ZSSK, ktorý vypraví na festival špeciálne vlaky z Košíc aj z Bratislavy. Check-in na festival je priamo vo vlaku, čím ľudia ušetria prírodu i čas pri vstupe na festival. Priamo v areáli môžete ušetriť nohy vďaka festivalovému vláčiku. Priamo k bráne sa dostanú cestujúci autobusmi Slovak Lines. Tie vyrazia vo štvrtok z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Trnavy, Nitry, Piešťan, Prievidze a Zvolena. V piatok doobeda vyrazia ďalšie autobusy z Bratislavy, Trnavy a Piešťan. V nedeľu po skončení festivalu odvezú autobusy ľudí rovnakou cestou späť domov, pričom vyrážať budú priamo od hlavného pódia Urpiner stage o 10:30. Presné časy odchodov a ďalšie informácie nájdete na https://cutt.ly/PohodaSoSlovakLines.
Novým partnerom mobility Pohody je LeasePlan, ktorý na najbližší rok poskytne na dlhodobý nájom autá pre tím Pohody a okrem veľkých kolies roztočí aj kolieska na korčuliach na obľúbenom Roller Discu.
Novinkou v mobilite umelcov a produkcie v rámci areálu budú „golfové“ elektro autíčka od Eco Cars, ktoré uľahčia prevoz techniky, ľudí a materiálu s nulovými lokálnymi emisiami.

GASTRO A NÁPOJE
Herbert sirupy prinášajú na Pohodu nový koncept Farmárskej zóny. V spolupráci s Farmou Hiadlovec v nej budú lokálne produkty bez zbytočnej chémie. Okrem osvieženia limonádami a drinkami či legendárneho Lepeneca tu bude aj zeleninová a bylinková záhradka, oáza zelene a tieňa, Každé ráno prichystajú čerstvé raňajky a s nimi aj diskusie pestovateľov a farmárov. Ako účastníci ekologického projektu GEX sa budú venovať témam udržateľnosti, zero waste a klíme. V nočných hodinách zastrešia až do rána program v Herbert klube.

Zdravé chute budete môcť objavovať opäť v stane Lunter, kde ponúknu 100% rastlinné jedlá z tofu a ďalších kvalitných čerstvých surovín, bez konzervačných látok a farbív. Novinkou je chrumkavo opečené tofu kocky podávané ako snack do ruky. Chutné raňajky, pudingy aj kaše prinesie ich mobilný tím priamo do stanu. Regal Burger vznikol na Pohode v roku 2013 a bude na nej aj tentokrát. V ich stánku nájdete naložený cheat-meal, svieži street-food i vegetariánske špeciality. Ryba Košice zabezpečí cez Treskoslovenskú mňambasáadu prísun obľúbenej tresky s retro receptúrou. Chutné čerstvé ovocie dovezie opäť Ovozela
a v stanových mestečkách budú k dispozícii bagetové automaty Pierre Baguette.

Po mnohých rokoch sa na Pohodu vracia Kofola. Okrem chutných nealko nápojov prinesie workshopové dielne zo zbytkových materiálov s dizajnérmi a dizajnérkami, kde si budú môcť ľudia upcyklovať svoje oblečenie. O prísun energie i chutné miešané drinky sa opäť postará Red Bull. Iný druh energie poskytnú vinári zo Chateau Topoľčianky či retro food-trucky Hey You inšpirovaný érou hippies. V ich WineCar budú signature bublinky Hey You Bubbles v štýlovej plechovke, ale aj rôzne druhy lahodných vín zo svätojurského vinárstva ViaJur a kávička. Novinkou budú ovocné nealko drinky z trstinovej šťavy Huricane. Dospelí môžu ochutnať aj verziu s Prossecom. Ovocné šťavy a ľadové čaje prinesú opäť PIJO BIO a kávou a kávostrojmi zásobí Pohodu Julius Meinl.

MÉDIÁ, STREAMING A DEBATY
Atmosféru festivalu prenesú z letiska hlavní mediálni partneri. Štáby RTVS pokryjú Pohodu na novom spravodajskom kanáli :24 ako aj na rozhlasovom okruhu Rádio_FM, ktoré bude vysielať už od štvrtku naživo priamo z letiska. V novom priestore sa predstavia Aktuality.sk. V krásnom drevenom šapitó Magic mirrors bude fantastické divadlo Kontrabas s Martinom Hubom, koncerty, diskusie o 30 rokoch Slovenska, úrovni spravodlivosti, investigatíve, dezinformáciách ale aj o hokeji. V podobnom duchu sa budú niesť aj silné debaty v stane .týždňa. Okrem nich si tu môžete pozrieť aj dokumenty o ženskom afganskom orchestri Zohra či dokument natočený návštevníkmi Pohody on the Ground. Okrem spomínaného magazínu sa o Pohode dočítate aj v Pohodenníku, ktorý opäť pripraví Denník N. Vďaka partnerovi streamingu spoločnosti Amazon prinesie festival ešte viac živých prenosov.

Naživo si bude možné pozrieť aj program z pódia Aktuality.sk či debaty v rámci ESET (open) space, ktoré na festival prinesie ESET Science Award. Témami budú klimatické zmeny, moderný urbanizmus, rozvoj umelej inteligencie, pandémia, potravinová kríza, kyberhrozby. Ich diskusie budú v priestore umeleckej inštalácie Juraja Gábora Sphéra.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku opäť prinesie na Pohodu EUrópa stage a EÚ FUN zónu. V stane budú zásadné debaty o Ukrajine, hlade vo svete či diskusia prezidentky Zuzany Čaputovej so Štefanom Hríbom. Vo FUN zóne zase budú súťaže či „Dezinformačný záťažový test a s partnermi zo SAAIC – Národnej agentúry programu Erasmus+ a Iuventy, chystajú vzdelávacie aktivity. Na krídla Európskej holubice mieru budete môcť napísať svoj odkaz pre Ukrajinu. Debatovať sa bude aj v šapitó Optimistan Nadácie Orange – napríklad o bezpečnosti detí na internete, o hokeji, kultúrno-komunitných centrách v regiónoch a bude sa spomínať na Milana Lasicu. SOZA oslavuje storočnicu, na Pohode bude v debatách hovoriť o ženách v hudbe a pripravili tiež workshop o tvorbe textov piesní.

TANEC, LITERATÚRA A ĎALŠÍ PROGRAM
Od rána do rána sa bude opäť tancovať v NAY Tanečnom dome. Okrem workshopov tu vo štvrtok po polnoci zahrajú svoj výber 42 piesní z 25 rokov Pohody bývalí i súčasní kľúčoví ľudia festivalu. Záujemcovia si môžu vylepšiť frizúru v štýle „Retro – back in 80´“ v kaderníckom salóne NAY Rowenta.

Kníhkupectvo Martinus v spolupráci s Literárnym klubom ponúkne dva dni plné kvalitného čítania a mimoriadnych hostí. Prídu osobnosti ako Heather Morris a Reinhard Kleist, bude tu debata venovaná Mekymu Žbirkovi, o knihe Halič porozpráva spisovateľ Martin Pollack a atmosféru islandskej literatúry prinesie Jón Kalman Stefánsson. Budú aj obľúbené formáty Literárny cirkus KK Bagalu, LiteRAPtúra, Slam poetry či obľúbený knižný kvíz. Galéria Ľudovíta Fullu prinesie tvorivé dielne, workshopy i výstavu digitálnych reprodukcií diel Ľudovíta Fullu s názvom Scan me.

Na Pohode sa už roky nepredáva tvrdý alkohol a od roku 2020 ani cigarety. V Bezdymovej zóne ich nahradili „heatsy“. Okrem predajného miesta tu ponúknu koktaily, zmrzlinu, videoprojekcie, super koncerty a v piatok v noci pri hlavnom pódiu aj Dron Show. V laboratóriu profesora Dohorela demonštrujú pokusmi škodlivosť cigaretového dymu a predstavia bezdymové riešenia pre dospelých užívateľov tabaku.

ZDRAVIE A KRÁSA
Curaprox ľudí opäť naučí, ako si správne čistiť zuby. Budete tu môcť hádať, akú pastu použil váš milý či milá, bude aj speed dating a na záver hromadný bozkávací happening. Starlynr zase predstavia výhody neviditeľného strojčeka. Po úsmeve sa ľuďom Pohody pozrú na oči v stane FOKUS Očná optika. Okrem zraku si tu môžete nechať premerať UV filter slnečných okuliarov či precvičiť úľavové cviky pri digitálnej únave oka. Na Pohodu sa môžu dostať ľudia zadarmo, tak že sa pridajú k tímu festivalu ako brigádnici či dobrovoľníci, alebo absolvujú predoperačné vyšetrenie k zákroku iLASIK na Očnej klinike Vesely. Prvú pomoc zameranú na duševné zdravie poskytne No more stigma v Stane duševnej pohody a stereotypy i prekážky sa pokúsi v tejto oblasti búrať v offline prostredí aj online platforma Ksebe, vďaka ktorej budete môcť na festivale zažiť skupinovú terapiu či tzv. Walking therapies.

Balenie na POHODU opäť uľahčí DIXI kozmetika, ktorá prinesie šampóny a sprcháče. V ich stane vystavia tvorbou slovenských a ukrajinských výtvarníčiek a výtvarníkov, tiež sa tu môžete zapojiť do maľovania spoločného diela. Blízko bude aj Nubian dávkovací box s opaľovacím mliekom. Konopná farma Liptov prinesie špeciálne konopné výrobky, kozmetiku, konopný čaj, limonádu a vysvetlia, ako vplývajú ich produkty na organizmus.

UDRŽATEĽNÁ MÓDA
Mimoriadne pestrou novinkou Pohody 2022 bude Nemoderný merch – inšpirovaný módou 80. a 90. rokov, Mekym Žbirkom a hlavne láskou k prírode. Textil House pre Pohodu pripravili výber fantastických retrokúskov pre priaznivcov udržateľnej módy a grafický tím festivalu ich doplnil o odznaky „Nemoderný chalan“ a „Nemoderná baba“. Slovenská lokálna značka Fusakle príde s limitovanou edíciou festivalových ponožiek, súťažou v hode ponožiek do práčky či výzvou „Vyfarbi si Fusakle“. Kreatívne vybláznenie ponúkne aj SLOVLAK Paint Zone s maľovaním na tričká, tašky či vejáre. Poškodené topánky, sandále ale aj stany si môžu ľudia opraviť u camp manažérov vďaka lepidlám a tesniacim tmelom od SLOVCEM.

INŠTITÚCIE
V Stánku Mesta Trenčín budú opäť straty a nálezy, ale aj informácie o meste Trenčín. Ukážku virtuálnej reality, meranie rádioaktivity i fotenie v ochranných odevoch a s rekvizitami, ktoré sa využívajú pri práci so žiarením, prinesie Slovenská nukleárna spoločnosť.
V stánku EURES sa môžete zabaviť pri rôznych kvízoch a súťažiach a dozviete sa o možnostiach práce či brigády v Európskej únii a v krajinách EHP (Nórsko, Island a Lichtenštajnsko). Keď spomíname EHP, festival získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP v rámci projektu Keeping up the Freedom. Na pohode je jeho súčasťou prítomnosť Islandských kapiel v Café Kušnierik (pomenovanom po najväčšom ambasádorovi Pohody a islandskej hudby Jurajovi Kušnierikovi). Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky (www.eegrants.sk). Viaceré Európske kapely sme realizovali aj vďaka podpore z programu ETEP a koncerty skupín Noga Erez, Malox a Liraz podporila Izraelská ambasáda. Tie najväčšie hviezdy Pohody opäť ubytuje trenčiansky Hotel Elizabeth. Festival bude po troch rokoch v plnej kapacite a s nabitým programom aj vďaka podpore ďalších partnerov ako Európska investičná banka či Fond na podporu umenia.

Profesia poskytla v tomto roku Pohode možnosť využiť ich online nástroje, pri hľadaní ľudí do nápojových centier, na brigádu či dobrovoľníctvo. Mimochodom, brigáda i dobrovoľníctvo bude na Pohode opäť o čosi chutnejšia vďaka vegánskym bagetám od You Vegan, nádielke kvalitných mäsových ZIPSER výrobkov od Taurisu, mliečnym výrobkom od Rajo a Cyrilovým lupienkom od firmy Krajči Plus.

Pohoda bude už o týždeň a zrejme opäť naplní svoju kapacitu. O pohodlný chod webu festivalu sa opäť postarala firma Bonet. Pripomíname, že pekne a hutne spracovaný súhrn najdôležitejších informácii i zaujímavosti o Pohode 2022 bude v novom festivalovom magazíne Pohody. O jeho tlač (i stoviek ďalších tlačovín) sa opäť postaral Bittner.

„Sme hrdí na naše partnerstvá, Pohodu obohacujú a skvalitňujú. Najdôležitejšími partnermi festivalu sú jeho návštevníčky a návštevníci. Tešíme sa na stretnutie s nimi už o týždeň,“ dodáva šéfka partnerstiev Dominika Horňáková. Pohoda 2022 otvorí svoje brány už o týždeň – vo štvrtok 7. júla. V predaji ostáva posledných 1500 vstupeniek, ktoré sú v predaji na www.pohodafestival.sk/sk/shop/shop-listky.