Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Po dvoch rokoch bude Pohoda festival 2022 v plnej kapacite

Na archívnej snímke z 13. júla 2019 atmosféra počas koncertu speváka Liama Gallaghera na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda 2019 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zaujímavosťou je, že Polemic hrali na prvej Pohode a budú opäť v takmer identickej zostave aj na jej štvrťstoročnici.

Bratislava 6. mája (TASR) – Po dvoch rokoch sa na trenčianske letisko vráti v dňoch 7. až 9. júla festival Pohoda v plnej kapacite. Okrem hviezd ako Nick Cave and The Bad Seeds, Flume, Wolf Alice, Sigrid, Black Pumas, Metronomy či The Libertines ponúkne aj ďalšie unikátne spojenia a výnimočné koncerty. TASR o tom informoval PR manažér festivalu Anton Repka.

Oslavou tvorby Mira Žbirku je projekt Nemoderný chalan, v ktorom výber z jeho troch elektronických albumov odohrá Mekyho dlhoročný spoluhráč a producent Laco Lučenič s kapelou Midi Lidi. Skupina Bolo nás jedenásť sa spojí v jednom bloku s orchestrom Bratislava Hot Serenaders, návštevníci Pohody uvidia aj spoločný koncert kapiel Polemic a Medial Banana. Zaujímavosťou je, že Polemic hrali na prvej Pohode a budú opäť v takmer identickej zostave aj na jej štvrťstoročnici.



Pohodu 2022 otvorí koncert ukrajinskej kapely DakhaBrakha a z ukrajinskej scény toho bude podstatne viac. V sobotu napoludnie otvorí hlavné pódium Luhanská filharmónia (Academic Symphony Orchestra of the Lugansk Regional Philharmonic), ktorej členovia ušli z Luhanska pred ruskou vojenskou agresiou a momentálne pôsobia v Ľvove. Ďalším potvrdeným menom od našich východných susedov je elektro-folkový fenomén GO_A, ktorý je na scéne od roku 2012. Mimoriadne silné budú určite koncerty mladej vojnovej veteránky Stasik či ukrajinskej raperky Alyona Alyona. Predstaví sa aj techno DJ-ka Miklei, ktorá v posledných rokoch pôsobí v Košiciach. Oslavou slobody a sily hudby bude aj koncert National orchestra of Afghanistan. Orchester je zložený zo študentiek a študentov Afganského hudobného inštitútu, ktorým sa podarilo ujsť pred Talibanom do Portugalska. Jeho súčasťou sú aj dievčatá, ktoré sa už predstavili na Pohode v rámci ženského orchestra Zohra.

K programu Pohody jej šéf Michal Kaščák uviedol: „Pribudnú dvaja zástupcovia ukrajinskej scény, skupina Go_A, ktorá patrí k najvychytenejším kapelám z Ukrajiny a Luhanská filharmónia. Budeme robiť aj ďalšie výnimočné projekty, k Nemodernému chalanovi Mekyho Žbirku pribudne spojenie Bratislava Hot Serenaders a formácie Bolo nás jedenásť, čiže budeme s radosťou dokazovať, prečo Milan Lasica sám seba považoval v prvom rade za muzikanta. Budeme mať aj viacero kapiel, ktoré dnes hrajú na dni Pohoda_FM, napríklad Ninu Kohout či Quatro Emocione.“