Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Pohode vystúpi aj anglická speváčka Kate Nash

Speváčka Kate Nash Foto: TASR/AP

Rodáčka z Londýna získala cenu Brit Award pre najlepšiu speváčku vo Veľkej Británii za rok 2008.

Bratislava 25. marca (TASR) - Program letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2013 sa rozšíril o ďalšie zaujímavé meno. Na trenčianskom letisku vystúpi aj špičková anglická speváčka Kate Nash.

Rodáčka z Londýna má na svojom konte Brit Award pre najlepšiu speváčku vo Veľkej Británii za rok 2008, jej debutový album Made of Bricks sa vyšplhal až na vrchol UK Charts. Kate Nash a jej príjemné a hravé popové pesničky očarili nielen Britániu, úspešne bodovala v hitparádach po celej planéte, zahrala si po celom svete. Jej posledné nahrávky však dokazujú, že Kate je dnes viac ako len popová princezná. Už v roku 2009 naznačila, že má blízko aj k hlučnejším žánrom, keď vystupovala spoločne s punkovou kapelou The Receders. A naplno to dokázala svojím zatiaľ posledným albumom Girl Talk, o ktorom server All music napísal, že "je to skôr DIY debut novej indie rockovej skupiny, než tretia nahrávka uznávanej pesničkárky". Kate pritvrdila, už nehrá príjemný pop, ale špinavé indies. A táto poloha jej svedčí, najmä keď spolu s ňou vystupuje čisto dievčenská kapela.



Do dramaturgie festivalu pribudli v ostatnom čase aj ďalšie zaujímavé projekty, fanúšikov určite poteší francúzska skupina Babylom Circus, ale aj domáci Polemic, ktorý oslavuje 25 rokov na hudobnej scéne. Tanečnú scénu posilní Naive New Beaters, zaujímavá je aj americká skupina Dengue Fever s kambodžskou speváčku Chhom Nimol, ktorá kombinuje psychedéliu s tradičným kambodžským rockom šesťdesiatych rokov. O zasnenú atmosféru sa určite postará mladík s menom Youth Lagoon, tajomne pôsobí zase švédsky elektronický projekt Iamamiwhoami. Tí, čo majú radi aj iné žánre, sa môžu tešiť na svetovú premiéru Slovenských tancov Petra Breinera, alebo na koncert Bratislava Hot Serenaders, ktorých posilnia aj Milan Lasica a Ondřej Havelka.

Väčšina hudobného programu 17. ročníka festivalu, ktorý bol už tri roky po sebe zaradený do Top 10 medzi najlepšími stredne veľkými festivalmi v ankete Festival Awards Europe, je už známa. Na trenčianskom letisku vystúpi Thom Yorke z Radiohead a Flea z Red Hot Chili Peppers so svojím projektom Atoms for Peace, Nick Cave privedie svojich The Bad Seeds, zahrajú aj The Smashing Pumpkins, Kaiser Chiefs, Bloc Party, Django Django alebo projekt Beak, za ktorým stojí Geoff Barrow zo skupiny Portishead.

Silné zastúpenie má aj scéna world music na čele s legendárnym Orquesta Buena Vista Social Club s pôvodnými členmi Eliadesom Ochoaom a Omarou Portuondo, vystúpi aj jeden zo zakladateľov afrobeatu Tony Allen, kolumbijský projekt Ondatrópica a mnohí ďalší.

Okrem Bratislava Hot Serenaders zahrajú na festivale z domácej scény aj Ghymes, Vec, Para, Andrej Šeban Band, Kubo Ursiny a Provisorium, Zlokot, Tibor Holoda, Modré hory, Davová psychóza, Walter Schnitzelsson a Malalata.