Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Pohode úspech Thoma Yorka, v premiére aj bratia Ebenovci

Na trenčianskom letisku sa začal 17. ročník multižánrového festivalu Bažant Pohoda 11. júla 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vrcholom druhého večera bolo zoskupenie Atoms For Peace.

Trenčín 13. júla (TASR) – Svoju premiéru na festivale Bažant Pohoda absolvovali v piatok podvečer (12.7.) v rámci programu druhého dňa aj bratia Ebenovci. Najznámejším z trojice bratov je populárny herec a moderátor Marek Eben, najstarší Kryštof je matematik a najmladší David je historikom hudby.

Na hudobnej scéne sa objavili v závere 70. rokov. Ich štýl je zmesou klasiky, folku, jazzu a hudobného humoru. V roku 1979 získali interpretačnú cenu na folkovom festivale Porta. Na svojom konte majú štyri vydané albumy, prvý Malé písně do tmy je z roku 1984, druhým je Tichá domácnost (1995), tretím Já na tom dělám (2002) a štvrtým Chlebíčky (2008). Kto má rád tento druh hudby, prišiel si na svoje pri piesňach Mám dny, Folkloreček, Chlebíčky Ja na tom dělám, Nikdo to nebere, Zprava dobrý, Karlovy Vary či Houston. Marek Eben predviedol nielen spevácke ale aj moderátorské kvality a improvizáciami iba potvrdil, prečo patrí k najobľúbenejším českým moderátorom. Na koncertoch –Pohodu nevynímajúc - účinkujú bratskou trojicou aj skúsení muzikanti Pavel Skála (gitara, spev), Jaromír Honzák (kontrabas), Jiří Veselý (basgitara, harmonika) a Jiří Zelenka (bicie).


Rodáčka z Londýna, speváčka, skladateľka a hudobníčka Kate Nash (1987) predstavila na Pohode svoju sprievodnú dievčenskú kapelu a piesne z troch doposiaľ vydaných albumov, ten tretí s názvom Girl Talk vydala v marci tohto roku. Jemné dievčatá pustili na divákov slušnú dávku decibelov, ešte pár naviac ich pridala kapela Django Django. Táto štvorica z Londýna je na scéne od roku 2009, eponymný album vydali v januári minulého roku.

Vrcholom druhého večera bolo zoskupenie Atoms For Peace. Táto experimentálna rocková a elektronická formácia vznikla v závere roka 2009 v Los Angeles, tvoria ju spevák skupiny Radiohead Thom Yorke, ktorý zároveň hrá na gitare a klavíri, basový gitarista Flea, známy z kapely Red Hot Chili Peppers, ďalšími členmi sú klávesák Nigel Godrich, bubeník Joey Waronker a perkusista Mauro Refosco. Vo februári tohto roku vydali album Amok, z neho sú aj piesne Dafault,Judge, Jury and Executioner a Before Your Very Eyes. Pohoda bola na nohách až do jednej hodiny po polnoci, Yorke a spol. hrali celé dve hodiny a ponúkli zážitok večera.

Podobný čakajú fanúšikovia aj dnes večer, keď vystúpi austrálska ikona Nick Cave & The Bad Seeds, ale aj Orquestra Buena Vista Social Club, české formácie Midi Lidi, Prago Union či domáca stálica Vidiek na čele s Jankom Kuricom.