Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pohronské múzeum predstaví výstavu troch pokolení miestnych umelcov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako múzeum informuje, talent na maľovanie Petra Kopernického sa začal rozvíjať približne pred 15 rokmi.

Nová Baňa 25. novembra (TASR) - Výber z tvorby troch pokolení umelcov, Michala Tencera, Petra Kopernického a Šimona Kopernického, predstaví od piatka až do konca februára 2023 Pohronské múzeum Nová Baňa.

Ako múzeum informuje, talent na maľovanie Petra Kopernického sa začal rozvíjať približne pred 15 rokmi. "Po návšteve martinského skanzenu mu natoľko učarovala ľudová architektúra, že ceruzkou nakreslil niekoľko jeho domčekov. Potom prišiel na rad Vlkolínec, Pribylina... K jeho hlavným témam patrí história mesta Nová Baňa, jej budovy, tradície a baníctvo," uvádza múzeum.

Michal Tencer bol starým otcom Petra Kopernického. Narodil sa ešte v roku 1901. K maľovaniu obrazov sa dostal až dôchodkovom veku. "Maľoval iba v zimných mesiacoch, keď bolo práce na malom hospodárstve menej. Námety na obrazy čerpal hlavne z pohľadníc a časopisov. K jeho obľúbeným témam patrila hlavne príroda a poľovníctvo. Maľoval tiež zátišia a náboženské témy. Obrazy rád daroval rodine k rôznym výročiam, ale mal nimi vyzdobený aj svoj domček," približuje múzeum.

Šimon Kopernický je najstarší syn Petra Kopernického. "Absolvoval Základnú umeleckú školu v Novej Bani a po ukončení základného vzdelania viedli jeho kroky na Súkromnú školu umeleckého priemyslu v Hodruši Hámroch. V súčasnosti absolvuje na tejto škole nadstavbové štúdium v odbore grafik vizuálnych komunikácii. K jeho obľúbeným témam patria hlavne realistické kresby - portréty, zvieratá či zátišia," dopĺňa Pohronské múzeum.