Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Poliaci sú proti koncertu Madonny na výročie Varšavského povstania

Madonna počas koncertu v Londýne 17. júla 2012 Foto: TASR/AP

Americká popová speváčka nepodráždila Poliakov prvýkrát. Koncert v roku 2009 sa konal 15. augusta - v deň sviatku Nanebovzatia Panny Márie, čo takisto vyvolalo protesty.

Varšava 18. júla (TASR) - Tisíce Poliakov v utorok protestovali proti blížiacemu sa koncertu americkej speváčky Madonny.

Podľa ich názoru je urážkou, že vystúpenie popovej hviezdy je naplánované na deň výročia významnej udalosti z druhej svetovej vojny - Varšavského povstania z roku 1944 proti nacistom.

Približne 30.000 ľudí podpísalo petíciu za zrušenie koncertu, ktorý sa má konať 1. augusta, keď si Poliaci každý rok pripomínajú vypuknutie Varšavského povstania.

"Vzdajme úctu žijúcim a zosnulým povstalcom, ktorí bojovali za svoju krajinu. Nedovoľme, aby bol náš sviatok znesvätený!" uvádzalo sa v petícii katolíckeho združenia. "Protest je našou morálnou povinnosťou!" pokračoval text petície.

"Prekvapili nás správy o termíne koncertu," povedal pre televíziu TVN 24 Edmund Baranowski, zástupca šéfa združenia veteránov z Varšavského povstania. "Ako sa niečo také mohlo stať?" dodal.



Mnoho plagátov, propagujúcich koncert vo Varšave, bolo počmáraných nápismi.

Americká popová speváčka nepodráždila Poliakov prvýkrát. Koncert v roku 2009 v tejto prevažne konzervatívnej katolíckej krajine sa konal 15. augusta - v deň sviatku Nanebovzatia Panny Márie, čo takisto vyvolalo protesty.

"Madonna chce zasa zosmiešniť Poliakov," uvádzalo sa v petícii.

Predstavitelia hlavného mesta Varšava sa snažili upokojiť protestujúcich tým, že Madonna zaradí do svojej pódiovej šou historické prvky.

"Chceme začleniť do Madonninho koncertu niektoré akcenty povstania," povedal hovorca mesta Bartosz Milczarzyk a navrhol minútu ticha alebo krátky film o povstaní pred koncertom.

Poliaci si pripomínajú udalosť každý rok kvílením sirén a zastavením premávky o 17.00 h - vtedy sa začalo povstanie, po ktorom ostala Varšava v troskách a bolo v ňom zabitých približne 20.000 povstalcov a 200.000 civilistov.