Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Politik a národný buditeľ Ivan Daxner zomrel pred 80 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ivan Daxner zomrel 28. decembra 1935 v Tisovci vo veku 75 rokov.

Tisovec/Bratislava 27. decembra (TASR) - Pred 80 rokmi, 28. decembra 1935, zomrel popredný politik a národný buditeľ Ivan Daxner.

Ivan Daxner sa narodil 2. februára 1860 v Nagykálló v dnešnom Maďarsku ako syn politika, národovca a publicistu Štefana Marka Daxnera, kapitána slovenského dobrovoľníckeho zboru v revolučnom roku 1849. Pracoval vo finančných inštitúciách. Začínal v Tisovskej vzájomnej pomocnici, ktorá sa neskôr pretvorila na Tisovskú sporiteľňu. V roku 1902 ho na valnom zhromaždení Tatra banky, hornouhorskej banky v Martine zvolili za náhradného člena dozornej rady a o rok neskôr sa stal členom direktória namiesto Petra Makovického. V apríli 1905 ho zvolili za generálneho riaditeľa.

Vo funkcii riaditeľa sa mu stala osudným zviazanosť a spriaznenosť so slovenským finančníkom Petrom Víťazoslavom Rovniankom (spoluzakladateľ Slovenskej ligy) v Spojených štátoch amerických (USA), ktorého túžba získať viac ho hnala do mnohých, často riskantných obchodov. V roku 1913 Ivana Daxnera zbavili funkcie generálneho riaditeľa a pristúpilo sa k sanácii Tatra banky. V tom istom roku, už ako bývalý riaditeľ, odišiel do USA, aby zachránil tamojšie pohľadávky Tatra banky ohrozené krachom Rovniankovej banky, čo sa mu však nepodarilo.

V USA sa zapojil do kultúrnej a národnej práce amerických Slovákov. V rokoch 1914-1917 bol hlavným tajomníkom Slovenskej ligy, vtedy vrcholnej reprezentácie krajanského národného hnutia. Z jej poverenia na jar 1914 vypracoval Memorandum o krivdách a požiadavkách Slovákov. V podstate sa krylo s požiadavkami Memoranda slovenského národa z roku 1861. Spolupracoval s českými krajanskými spolkami, organizačne a publicistiky sa angažoval za vytvorenie spoločného štátu Čechov a Slovákov, spolukoncipoval niektoré dokumenty o vzájomných vzťahoch po oslobodení. V roku 1915 bol signatárom Clevelandskej a v roku 1918 Pittsburskej dohody. Bol jedným z iniciátorov milióndolárovej zbierky na pomoc Slovákom.

Po návrate z USA žil od roku 1925 v ústraní v Tisovci. Bol jedným z organizátorov a pracovníkov Slovenskej ligy na Slovensku.

Ivan Daxner zomrel 28. decembra 1935 v Tisovci vo veku 75 rokov.