Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Poľské dni v Prešove priblížia kultúru severných susedov

Na archívnej snímke vlajky Slovenska a Poľska. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Tohtoročný program zahŕňa koncerty, filmy a výstavy, ktoré sú v meste Prešov naplánované na rozličných miestach.

Prešov 6. októbra (TASR) - Šíriť a prehlbovať povedomie o Poľsku, jeho jazyku, kultúre, umení, histórii či spoločnosti je cieľom Poľských dní - Cześć Prešov!, ktoré sa začínajú v stredu v Prešove. Konajú sa na Filozofickej fakulte (FF) Prešovskej univerzity (PU) a v samotnom meste Prešov. Ide v poradí o šiesty ročník podujatia, ktorý vyvrcholí 28. októbra koncertom pri príležitosti ukončenia výstavy Sv. Ján Pavol II. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Podujatie, rovnako ako po minulé roky, organizuje Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov. "Za zrodom myšlienky tohto podujatia stojí Inštitút stredoeurópskych štúdií, kde možno študovať poľský jazyk a kultúru v rámci programu stredoeurópske štúdiá. Výučba poľského jazyka má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Lektorát poľského jazyka bol v Prešove otvorený v akademickom roku 1969/1970, pričom ide o druhý najstarší lektorát uvedeného jazyka na Slovensku," ozrejmila Marta Vojteková, riaditeľka Inštitútu stredoeurópskych štúdií.

Tohtoročný program zahŕňa koncerty, filmy a výstavy, ktoré sú v meste Prešov naplánované na rozličných miestach.

Počas Poľských dní sa návštevníci môžu dozvedieť viac o turistických zaujímavostiach poľsko-slovenského pohraničia, presahoch v umení od sakrálnych obrazov a architektúry až po súčasnú výtvarnú tvorbu. Nebudú chýbať ani skladby od poľských umelcov či filmová tvorba v rámci filmového festivalu POcity.

Stálou súčasťou programu sú akcie realizované na pôde Filozofickej fakulty PU. "Výučbu našich študentov obohatí prednáška Petra Kášu s názvom Medzi romantizmom a modernou: C. K. Norwid, na ktorú nadviaže otvorenie výstavy v budove Vysokoškolského areálu venovanej tomuto poľskému spisovateľovi," uviedla Vojteková.

Druhú literárne zameranú prednášku Medzi fikciou a vedou: S. H. Lem v kontexte literatúry science fiction. odprezentuje Marek Mitka.

V rámci fakultných akcií sa uskutoční aj súťaž určená stredoškolákom a vysokoškolákom na tému Poľsko mojimi očami, ktorú organizačne zabezpečuje riaditeľka Inštitútu stredoeurópskych štúdií.

Celý tohtoročný program Poľských dní sa vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu realizuje v súlade s platným COVID automatom a fakultné podujatia v súladne s opatreniami PU.