Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V snímke Polski film sa režisér Mark Najbrt pohráva s manipuláciou

Tlačová konferencia Asociácie slovenských filmových klubov SR k premiére nového celovečerného hraného filmu Polski film. Na snímke režisér Marek Najbrt. Foto: TASR/Michal Svítok

V Najbrtovej novinke "hrajú" štyria populárni českí herci Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel "sami seba".

Bratislava 11. októbra (TASR) - Na plátna slovenských kín prichádza najnovšie dielo českého režiséra a scenáristu Marka Najbrta. Na snímke nazvanej Polski film s ním opäť spolupracovali scenáristi Robert Geisler a Benjamin Tuček.

Trojica sa preslávila už svojimi predchádzajúcimi snímkami Mistři (3 České levy) a Protektor (6 Českých levov). Tentoraz prichádzajú tvorcovia s "reality filmom", v ktorom sa pohrávajú s manipuláciou, mystifikujú a prekračujú hranice medzi fikciou a realitou.

"Je jasné, že tento film nie je obecne konzumovateľný, nie je to film, ktorý všetkých nadchne. Je to film, ktorý si nachádza svoje publikum," uviedol režisér dnes na stretnutí s médiami v bratislavskom Kine Lumiére.

Tlačová konferencia Asociácie slovenských filmových klubov SR k premiére nového celovečerného hraného filmu Polski film. Na snímke herec Pavel Liška.
Foto: TASR/Michal Svítok
Cena poroty na MFF Karlove Vary

V Najbrtovej novinke "hrajú" štyria populárni českí herci Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel "sami seba". Za stvárnenie samých seba a zároveň postáv v tejto mystifikačnej komédii si štyria hlavní predstavitelia odniesli z tohtoročného MFF Karlove Vary zvláštnu cenu poroty.

"Chalani sú naozaj reálne kamaráti a kedysi pred niekoľkými rokmi vyslovili takú myšlienku, že by spolu chceli konečne niečo urobiť filmového," vysvetlil genézu snímky režisér, ktorý spolu s Geislerom a Tučkom pomohol štyrom spolužiakom z brnianskej JAMU splniť si dávny sen.

"Tým, že film vznikol týmto spôsobom, tak absorboval do seba realitu v podobe rôznych autentických prvkov z ich životov, takže je to zmes reality a fikcie, čo nás na ňom baví," doplnil režisér s tým, že vo filme nešlo o zábavné situácie či historky zo života hercov. Polski film skôr poukazuje podľa Najbrta na problémy hercov.

O absurdite hereckého života

"Veci typu alkoholizmus, láska, život, smrť, vzájomná nenávisť, to sme tam všetko zohľadňovali," dodal k dielu o absurdite hereckého života, o Poľsku a o mnohých iných veciach, ktoré prináša originálny humor, kultové scénky, zamatovú eufóriu, slobodu, absurditu mladosti či láskavosť kamarátstva a mnoho iného pričom "balansuje na tenkej hrane medzi realitou a ilúziou".

"Ten film má niekoľko rovín a nám sa tie roviny samozrejme začali prepletať. Ja som skutočne sám mal niekedy problém vedieť, či mám hrať, že hrám, alebo hrať, že nehrám, alebo nehrať vôbec," povedal pre TASR Pavel Liška.

Vo filme ďalej hrajú Jan Budař, Jana Plodková a ich poľskí kolegovia Katarzyna Zawadska a Krzysztof Czeczot. O hudbu sa postaralo známe electroundergroundové zoskupenie Midi Lidi, ktoré už s Markom Najbrtom spolupracovalo na filme Protektor (Český lev za hudbu).

Česko-poľskú komédiu Polski film prináša od 11. októbra do slovenskej kinodistribúcie na 35 mm kópii a v DCP formáte Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Video: Režisér M. Najbrt predstavuje Polski film