Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel významný poľský básnik a esejista Adam Zagajewski

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V roku 2017 získal Cenu princeznej Astúrskej za literatúru. Často sa spomínal aj v súvislosti s tým, že by si zaslúžil Nobelovu cenu za literatúru.

Varšava 22. marca (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel v nedeľu večer uznávaný poľský spisovateľ, básnik a esejista Adam Zagajewski. Informovala o tom agentúra DPA.

Zagajewski, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej poľskej literatúry, skonal v Krakove. Poľský prezident Andrzej Duda na Twitteri Zagajewského úmrtie označil za veľkú stratu pre poľskú literatúru.

Medzinárodne známym sa stal okrem iného svojou básňou Try to Praise the Mutilated World, ktorá bola zverejnená po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v USA.

Zagajewski bol rodákom z dnešného ukrajinského mesta Ľvov. V ranej tvorbe bol spájaný s poľským literárnym smerom Nowa fala (Nová vlna).

Literát, ktorý sa v polovici 70. rokov zaradil medzi signatárov Listu 59, protestujúceho proti zmenám v ústave bývalej Poľskej ľudovej republiky, sa následne musel zmieriť so zákazom publikovania vo svojej vlasti. Obdobie rokov 1982-2002 strávil vo francúzskom exile; po návrate do Poľska sa usadil v Krakove.

Stal sa laureátom mnohých národných i zahraničných ocenení vrátane Ceny Kurta Tucholského (1985), Prix de la Liberté (1987) či Ceny Heinricha Manna (2015) a Ceny Jeana Améryho (2016), ako aj poľských štátnych vyznamenaní. V roku 2017 získal Cenu princeznej Astúrskej za literatúru. Často sa spomínal aj v súvislosti s tým, že by si zaslúžil Nobelovu cenu za literatúru.