Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ponitrianske múzeum predstaví život a dielo Štefana Rakovského

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Cieľom výstavy je poskytnúť pohľad do bohatých dejín múzejníctva v Zlatých Moravciach práve prostredníctvom zakladateľskej osobnosti Štefana Rakovského.

Zlaté Moravce 27. septembra (TASR) - Ponitrianske múzeum pripravuje výstavu, ktorá je venovaná mecenášovi múzea v Zlatých Moravciach Štefanovi Rakovskému. Ako uviedli organizátori, v zlatomoravskej pobočke múzea bude sprístupnená 6. októbra.

Výstava predstaví život a dielo Štefana Rakovského, ktorého život i práca boli úzko späté s múzeom v Zlatých Moravciach. Rozdelená je do tematických okruhov, ktoré návštevníkov prevedú jeho pracovným i súkromným životom. "Predstavia ho ako zakladateľa, priekopníka a oddaného múzejníka s hlbokým ľudským cítením," uviedla autorka výstavy Katarína Beňová.

Cieľom výstavy je poskytnúť pohľad do bohatých dejín múzejníctva v Zlatých Moravciach práve prostredníctvom zakladateľskej osobnosti Štefana Rakovského. "Zároveň chceme priblížiť jeho životné osudy. Výstava tiež upozorňuje na dôležitosť a význam ľudí, vďaka ktorým sa v regiónoch zachraňuje a uchováva kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie," pripomenula Beňová. Ako doplnila, výstava potrvá v zlatomoravskom múzeu až do 31. decembra.