Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Ponitrianske múzeum pripravuje výstavu českého maliara Valentina Horbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na jeho obrazoch môžu návštevníci nájsť aj modernejšie objekty, napríklad štadión či výškové budovy.

Nitra 3. mája (TASR) – Ponitrianske múzeum v Nitre predstaví tvorbu českého maliara Valentina Horbu. Výstavu s názvom Malé radosti sprístupnia 5. mája a v priestoroch múzea potrvá do 23. augusta.

Český umelec je častým návštevníkom Nitry. Svoje inšpirácie pretavil do cyklu obrazov s dominantami mesta pod Zoborom. Predmetom maliarovho záujmu sa stalo staré mesto s historickými pamiatkami, s hradom, kostolmi, synagógou a ulicami. Na jeho obrazoch nájdeme aj modernejšie objekty, napríklad štadión či výškové budovy. „Umelcovi však nejde o realistický pohľad na svet a mesto. Netrápi ho perspektíva, díva sa zdanlivo naivnými detskými očami a do prostredia zobrazeného na obrazoch vnáša drobné predmety, často majúce symbolický význam,“ uviedla kurátorka výstavy Marta Hučková.

Ako doplnila, maľby Valentina Horbu sú súčasťou mnohých súkromných zbierok, no sú aj súčasťou expozícií v múzeách a galériách. „Jeden z jeho obrazov vlastní napríklad bývalý český prezident Václav Klaus, hajtman Juhočeského kraja Jiří Zimola či režisér Zdeněk Troška. Iný obraz zasa zdobí pracovňu starostu talianskeho mesta Montoggio a ďalšie diela by sme našli v USA či v Austrálii a vo Fínsku,“ dodala Hučková.