Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ponitrianske múzeum si spomienkovou výstavou pripomína Janka Kráľa

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2021 expozícia Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, ktorú sprístupnili vo virtuálnej podobe. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Najväčšiu časť svojho života prežil Janko kráľ práve v Zlatých Moravciach. Pôsobil tu ako úradník a advokát.

Zlaté Moravce 25. apríla (TASR) – Ponitrianske múzeum sprístupnilo vo svojej pobočke v Zlatých Moravciach expozíciu venovanú slávnemu štúrovskému básnikovi. Expozícia s názvom Spomienka na Janka Kráľa bude v múzeu sprístupnená do 28. mája.

Ako informovalo Ponitrianske múzeum, výstava je inštalovaná v malej výstavnej miestnosti Múzea v Zlatých Moravciach a prednostne je určená školským kolektívom ako doplnok k vyučovaniu slovenského jazyka a literatúry. „Janko Kráľ je považovaný za perlu slovenskej literárnej tvorby a jeho poézia patrí medzi najvýraznejšie prejavy slovenského romantizmu. Ako jeden z prvých písal od roku 1843 básne v Štúrovej slovenčine,“ uviedli organizátori.

Najväčšiu časť svojho života prežil Janko kráľ práve v Zlatých Moravciach. Pôsobil tu ako úradník a advokát. Postupne býval na troch miestach. „Najskôr na Župnej ulici, potom na Keglevichovej, v súčasnosti na Robotníckej ulici a napokon i najdlhšie Pod sýpkami na Ulici zeleného stromu, ktorá dnes nesie meno ulica Janka Kráľa. Tam aj v máji 1876 zomrel,“ doplnili organizátori spomienkovej výstavy.