Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Popredný slovenský archeológ Alexander Ruttkay sa dožíva 80 rokov

Na archívnej snímke z 15. júla 2016 archeológ profesor Alexander Ruttkay počas obhliadky zrekonštruovanej Rotundy sv. Juraja. Foto: TASR - Martin Palkovič

Alexander Ruttkay, ktorý bol v roku 1999 vymenovaný za profesora, získal aj vysoké medzinárodné renomé.

Budapešť/Bratislava 24. apríla (TASR) – Výskumy archeológa profesora Alexandra Ruttkaya výrazne prispeli k obohateniu dejín Slovenska a Slovákov. Patrí medzi popredných odborníkov na archeológiu a históriu včasného a vrcholného stredoveku, najmä pokiaľ ide o zbrane a vojenstvo, ako aj dejiny osídlenia a hmotnej kultúry v 9. až 14. storočí.

Archeológ, univerzitný profesor a bývalý riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Alexander Ruttkay sa v sobotu 24. apríla dožíva 80 rokov.

Alexander Ruttkay sa narodil 24. apríla 1941 v Budapešti. Jeho rodičia, ktorí sa v roku 1945 usadili na Slovensku, mali slovenské i maďarské občianstvo.

Po maturite na gymnáziu v Piešťanoch začal Alexander Ruttkay v roku 1958 študovať na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odbor archeológia. Vzápätí po skončení vysokoškolských štúdií pracoval v rokoch 1963 až 1965 v Krajskom vlastivednom múzeu v Bojniciach. Od roku 1965 pôsobil v Archeologickom ústave SAV v Nitre, v ktorom zastával takmer 17 rokov (1991-2008) post riaditeľa. V rokoch 1989-1990 stál na čele Slovenskej archeologickej spoločnosti.
Na archívnej snímke z 1. januára 2007 vľavo prezident SR Ivan Gašparovič odovzdáva Alexandrovi Ruttkayovi Pribinov kríž I. triedy za významné zásluhy v oblasti archeológie v Sieni Ústavy SR na Bratislavskom hrade.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vo vedeckovýskumnej práci sa Alexander Ruttkay zameriava na problematiku slovanskej a stredovekej archeológie. Viedol viaceré úspešné terénne výskumy v Ducovom, Nitrianskej Blatnici, Partizánskom, Veľkom Klíži, Hradišti, Zbehoch a Koši. Ešte vlani sa podieľal na dvoch národných projektoch Stredoveká dedina a jej zázemie a Stredoveká Nitra v hmotných prameňoch.

Alexander Ruttkay, ktorý bol v roku 1999 vymenovaný za profesora, získal aj vysoké medzinárodné renomé. Popri členstve v mnohých medzinárodných spoločnostiach v Berlíne, Brne, Bruseli, Budapešti či v Salzburgu stál na čele viacerých medzinárodných projektov ako napríklad Castrum Bene v rámci slovensko-česko-rakúsko-maďarskej spolupráce či Moravia Magna pod patronátom Medzinárodnej akademickej únie pri Rade Európy.

Je autorom stoviek odborných článkov a recenzií publikovaných v desiatkach domácich i zahraničných časopisoch, ako aj viacerých monografií, z nich najcitovanejšia je práca Zbrane a súčasti jazdeckého výstroja na Slovensku v 9. až 14. storočí. Napríklad publikácia Umenie kované v zbraniach (1978) získala ocenenie v celoštátnej súťaži o Najkrajšiu knihu roka a knihu Slovensko vo včasnom stredoveku (2002) ocenil Slovenský literárny fond.

Alexander Ruttkay, čestný občan mesta Piešťany a obcí Ducové a Nitrianska Blatnica, získal za svoju výskumnú a bádateľskú činnosť viacero uznaní a ocenení. Napríklad v roku 2001 si prevzal Zlatú plaketu Slovenskej akadémie vied (SAV) Ľudovíta Štúra za zásluhy v spoločenských vedách a 1. januára 2007 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. stupňa za významné zásluhy v oblasti archeológie.